Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Индекси на BULGARIAN PROPERTIES на цените на имотите - декември 2012 г.

2013-01-08   |  Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

2012 година донесе стабилизация на пазара на недвижими имоти в България. Към момента можем да обобщим основните тенденции:

• Положителни тенденции на пазара на морски ваканционни имоти, особено в Слънчев бряг, но също така и във Варна. Индексът на офертните цени за апартаментите в Слънчев бряг към момента е с най-висока стойност сред 4-те най-важни за страната локации, за които сме съставили ценови индекси. Това ясно показва, че 2012 г. беше доста успешна за пазара на морски ваканционни имоти.

• Офертните цени на апартаментите в София отбелязаха средно понижение от -4%, което е най-малкият спад от началото на кризата. Този най-голям пазар на градски имоти в България изостава от ваканционния пазар на морето най-вече заради по-различната структура на търсенето. Той е по-зависим от местното търсене и фундаменталните фактори, докато ваканционният пазар се влияе основно от чуждестранното търсене, което нарасна през изминалата година. Все пак, можем да кажем, че 2012 г. беше добра за имотния пазар в София и сега е подходящ момент за покупка на имот, така че ние очакваме купувачите да се върнат на пазара през 2013 г.

• Пазарът на имоти в Банско (който представлява пазара на ски имоти като цяло) страда заради слабо търсене и продължаващия спад в цените през изминалата година. Това е единственият пазар, където спадът на офертните цени беше най-голям през 2012 г. от началото на кризата, достигайки средно -19.25%. Докато морските и градските имоти преминаха във фаза на стабилизация на цените, офертните цени в Банско паднаха до най-ниските си нива през изминалото лято. В края на 2012 г. се появиха признаци на възстановяване и в Банско, в очакване на успешен зимен сезон и ръст на търсенето.

Индексите на BULGARIAN PROPERTIES измерват офертните цени на апартаментите в 4 основни локации – София, Варна, Слънчев бряг и Банско. Целта е да се предостави актуална информация за тенденциите на пазара в най-големите градове в страната и на пазара на ваканционни имоти.

Основните показатели за всеки индекс през декември 2012 г. са, както следва:

София
• Промяна през последния месец: -3.34%
• Промяна през последните 12 месеца: -2.29%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -44.14%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите в София за декември 2012 г. е 55.86 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите в столицата е 835 Евро/кв.м. Средното понижение на офертните цени на апартаментите в София е -4% на годишна база.

Варна
• Промяна през последния месец: +1.01%
• Промяна през последните 12 месеца: +0.36%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -40.86%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите във Варна за декември 2012 г. е 59.14 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите във втория по големина град в страната е 881 Евро/кв.м. Офертните цени на апартаментите във Варна отбелязаха слабо понижение (-0.5%) и ние можем да кажем, че цените във Варна останаха непроменени.

Слънчев бряг
• Промяна през последния месец: +1.56%
• Промяна през последните 12 месеца: +17.70%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -33.38%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите в Слънчев бряг за декември 2012 г. е 66.62 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите в най-големия ни морски курорт е 807 Евро/кв.м. Средният годишен спад в цените на офертните цени в Слънчев Бряг през 2012 година е -1.2%.

Банско
• Промяна през последния месец: +8.96%
• Промяна през последните 12 месеца: +4.72%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -52.80%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите в Банско за декември 2012 г. е 47.20 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите в най-големия ни ски курорт е 604 Евро/кв.м. Средният годишен спад на офертните цени на апартаментите в Банско е -19,25%.


Следващият преглед на индексите на BULGARIAN PROPERTIES ще бъде публикуван на 6 февруари 2013 г.

За повече информация или за да получите последните ни анализи на пазара, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни изпратете имейл.

Информация за индексите на BULGARIAN PROPERTIES и методологията

Разгледайте архива с индексите на BULGARIAN PROPERTIES за предишни месеци

---
Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване