Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Положителни новини за имотния пазар от икономическия форум "Шумът на парите"

2017-06-02

Имотният пазар зае подобаващо място сред темите на икономическия форум „Шумът на парите“, който се провежда вчера и днес в столичния хотел Маринела при голям интерес и посещаемост.

За всички, които не успяха да посетят форума, представяме ви кратко обобщение на тенденциите, които очертаха участниците в имотния панел, сред които беше и изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Траен възходящ тренд в София

През последната година цените на имотите в София като че ли се се опитват да се върнат на нивата от 2008 г. и макар че очакванията бяха темпът на нарастване да се забавя, към момента все още не се забелязва такава тенденция - така обобщи най-важното за пазара през изминалата година Полина Стойкова и допълни:

"В три поредни години има ръст на банковото кредитиране – основният фактор, който влияе върху цените на имотите. През тази година ръстът дори се ускорява, което показва, че не можем да очакваме скоро да видим обръщане на тренда в цените и общото мнение е, че нарастването ще продължава поне още 2 години."

Едно от най-трудните неща е да се прогнозира точката на обръщане, но все пак можем да наблюдаваме различни индикатори. Един такъв индикатор са разрешителните за строеж.

„Новоиздадените разрешителни за строеж на жилищни сгради са ранен индикатор за тенденциите на имотния пазар и дори за икономическите процеси. Има тясна връзка на имотния пазар с финансовата и икономическата система на страната“, коментира още Стойкова.

По думите на Страхил Иванов от Явлена, има основание за оптимизъм, защото се наблюдава най-добрият и балансиран пазар за последните 25 г.

Местното търсене движи пазара

Според Стойкова този възходящ пазарен цикъл е движен основно от вътрешното търсене и мотивацията на българите да инвестираме в жилища. При настоящата комбинация от благоприятно влияещи макроикономически фактори като ниска безработица, растящ БВП, по-високи доходи, ниски лихви по депозитите, съвсем естествен резултат е да видим и ръст в цените на имотите и обемите продажби. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция.

Допълнителна подкрепа идва и от наемния пазар с доходност от 6-7%, която трудно може да бъде постигната с друг инструмент. Все повече хора се ориентират към покупка с цел даване под наем, включително и чрез покупка на имот с кредит.

Другите големи градове следват София

Ако София - водещият пазар, продължава да се развива положително, това няма как да не провокира догонване от страна на регионалните центрове и докато пазарът в столицата е стабилен, растящ и добре балансиран, другите градове неминуемо ще усетят тази тенденция.

Засега този ефект се усеща най-силно в Пловдив, където пазарът се развива доста динамично, макар цените да нарастват с по-бавен темп от този в София.

Антон Андонов от ЕРА сподели, че има разделяне на пазара в София и Пловдив спрямо този в останалата част на страната и най-вече големите градове, които доскоро се развиваха със сходни темпове, като Бургас, Варна, Стара Загора. „В двата морски града ръстът на сделките е под 10%“, посочи той. Като причина за забавянето на последните пазари Андонов посочи вътрешната миграция, която е насочена към най-големите градове и така те „изсмукват останалата част от страната“.

Подобряване на градската среда и качеството на живот чрез планиране и разумно инвестиране

Според главния архитект на София Здравко Здравков времето на градовете-спални отдавна е отминало. "Теорията на модернизма, че трябва да живеем в градове-спални - да живеем на едно място, да работим на друго - вече е е отхвърлена в модерното градоустройство. Тенденцията е за създаване на компактни градове, които имат смесени функции", допълни арх. Здравков.

"Модерното мислене в градоустройството е да се създават къси връзки за придвижване, което ще доведе в крайна сметка и до премахване на транзитните пътувания в целия град. Нашата крайна цел е да намалим транзитните пътувания в града и да го направим такъв, че най-отгоре на пирамидата да стоят пешеходците и велосипедистите. Това става най-вече чрез градоустройственото планиране, но и чрез правилното инвестиране", каза още арх. Здравков.

Купувачите получават най-добрите имоти, които някога са получавали

Това сподели Христо Чепишев, строителен предприемач с проекти във високия сегмент на пазара. И допълни: "В момента качеството във високия сегмент е изключително. Над световните стандарти."

Като пример за това той сподели, че преди 5-6 години изолацията, която е била поставяна, е била с дебелина 10 см., докато сега тя вече е с дебелина от 20 см. „Пазарът го иска и строителният предприемач е длъжен да го предостави“. Така е и с други материали, които се влагат в сградите и в резултат се получават несравнимо по-добри и качествени жилища от тези само от преди няколко години.

Офиси, търговски и индустриални имоти

Офис площите у нас възлизат на 1.6 млн. квадратни метра, като 340 хил. кв. м. са все още в строеж. Средният наем на офис площите у нас достига 13 евро на кв. м., посочи експертът на Forton Пламен Бачев. По думите му, офиси у нас се търсят главно от IT и аутсорсинг компании. В София се оформят сравнително нови офис центрове в зони като тази около Цариградско шосе, бул. Тодор Каблешков и зоната между болница Токуда и Paradise Center.

Има засилен интерес и към индустриални площи. Цената на индустриалните парцели вече не е основен фактор при обмислянето на дадена инвестция, за сметка на наличието на работна ръка и нейната достатъчна квалификация, за да обслужва дадено производство.

----

Със старта на месец юни навлизаме в двата традиционно силни месеца за имотния пазар преди активните летни отпуски през август, след които от годината ще са останали само няколко месеца.

Ако сте решили да закупите имот през тази година, съветваме ви да се възползвате от дългите летни дни за огледи и консултация с нашите експерти.

Изборът е отличен, а по всичко личи, че пазарът ще продължава да бъде динамичен!

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София

Изберете жилище ново строителство в Пловдив

Имоти на морето - купете сега, на старта на сезона!

Офиси под наем в София


  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване