Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Акцентът отново е към двустайните жилища

2017-04-26   |  http://fakti.bg

От началото на тази година се наблюдава тенденция, при която купувачите се насочват отново към двустайни жилища. Причините за това са две – по-висока ликвидност и по-лесно отдаване под наем, обясняват анализатори. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че цените на имотите растат и достигнаха нивата отпреди кризата. За първото тримесечие на текущата година 55% от сделките с жилища са с двустайни имоти. На второ място с 32% остават апартаментите с три стаи. Делът на сделките с многостайни жилища и мезонети е едва 10%.

Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м, като се избират имоти разположени между 2-ри и 6-ти етаж. Това са 70% от продажбите. Отстъпките от офертните цени се стопиха и вече са едва около 1%. Върху това влияние оказва и времето, което дадено жилище седи на пазара. То се е увеличило на 92 дни, което говори, че продавачите по-трудно отстъпват от цената.

„2017 г. стартира с ускоряване на динамиката от предходната година, особено силно изразено след началото на месец март. Ръстът в цените вече доближава 20% на годишна база. Това е значително нарастване, особено на фона на предходните години, но трябва да се има предвид, че ръстът се ускори от пролетта на миналата година и в момента сравняваме с по-ниските цени в началото на миналата година“, казва Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

„Вече за никой няма съмнение, че пазарът се намира във възходящ цикъл. Сега основното предизвикателство ще бъде да прогнозираме до кога ще продължи този ръст и къде ще бъде точката на пречупване, което е най-трудно за прогнозиране и никой не може да каже с точност. Със сигурност можем да кажем, че все още сме в началната част на възходящата крива, като очакванията са този тренд да продължи поне още 2 години. Икономическата обосновка на пазарните процеси е много по-различна от тази при предходния бум, когато основна движеща сила беше чуждестранното търсене. Пазарната картина изглежда много добре, няма притеснителни показатели и този път можем да говорим за устойчив ръст”, допълва Стойкова.

Над половината от продажбите са с жилища ново строителство, като интересът към тях остава висок. Последното води и до повече сделки с апартаменти, които се намират в сгради в начален етап на строеж или такива, които скоро предстои да вземат разрешение за ползване. Цените на имотите се увеличават поетапно с напредването на строителството, а наличните жилища за продажба се изчерпват бързо и затова продажбите „на зелено“ все още са активни.

Вижте нашите най-нови обяви в София

Вижте топ оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване