Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българи заместват чужденците

2015-02-02   |  24 часа, бр.31, 02.02.2015

2014 г. е била най-успешната за имотния пазар у нас от началото на кризата, твърдят от консултантската компания BULGARIAN PROPERTIES. Експертите отчитат повече продажби и очакват, че и през тази търсенето ще продължава да нараства. Освен това през 2014 г. е регистрирано първото покачване на цените на жилищата след кризата. Купувачите подхождали към покупка с идеята, че имотите са сигурен актив. Освен това и по-добрите условия за жилищно кредитиране са активизирали пазара.

От компанията прогнозират, че пазарът ще е движен основно от български купувачи, и то в разнообразни сегменти, които досега са били доминирани от чужденци Фокусът ще е основно към имоти в големите градове, като се очаква много българи да се ориентират и към покупки по морето или в ски курортите. Интересна е и друга прогноза на компания: все повече жилища се купуват с цел инвестиция. Тази тенденция се разви през 2014 г. и ще продължи и в следващите години, коментират от агенцията.

В София пазарът се активизирал през второто полугодие, като цените на годишна база се повишили с 3 % според данни на НСИ. За последното тримесечие на 2014 г. в София средната цена на кв. м е била 764 евро на фона на 750 за предходните три месеца. Средната цена на жилище стигнала 73 100 евро при 61 500 за 2013 г. Около 80% от сделките били за двустайни и тристайни апартаменти. Останалата част била за многостайни мезонети и къщи. Почти половината от сделките били за обзаведени и готови за на пазара на имоти ползване жилища.

Спад на цените имало в ски курортите. В Банско намалението било с 5 % в сравнение с 2013 г. Средната цена на кв. метър била 360 евро, а на жилище 20 100 евро. 50% от купувачите били българи. Същевременно в Боровец и Пампорово делът е в размер на 90%. Апартамент в Боровец се е продавал средно за 35 570 евро, а в Пампорово е струвал 26 200 евро.

Пазарът на морски имоти също се свил заради отдръпването на руските купувачи, през миналата година в Слънчев бряг средната цена на квадратен метър е била 582 евро, а на жилище - 32 550 евро. По-силен интерес обаче е отчетен към Варна и курортите по Северното Черноморие, включително и от руснаци.

Недостиг на качествени жилища и опити за спекулативно покачване на цените отчитат пък от „Колиърс Интернешънъл“. Според данните на компанията цените на жилищните имоти от средно висок и висок клас остават стабилни в границите 800-1450 евро. Прогнозите за 2015 г. са за очакван ръст на сделките с къщи и качествени имоти в комплекси.

От компанията твърдят, че основните фактори при избор на жилищен имот са районът, функционалността и съотношението качество-цена. Силен ръст имало при търговските площи, като през миналата година имало сделки за над 87 000 кв. метра само в София през втората половина на 2014 г. Това е повече от общия обем в моловете, усвоен за цялата 2013 г., и най-високият резултат от началото на кризата. Очакванията са, че в сегмента ще има застой заради липсата на нови инвестиции. Щяло да расте търсенето на първокласни търговски, офис и индустриални площи.

Вижте нашите топ имоти в София

Вижте топ имоти в ски курортите

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване