Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българите движат пазара на имоти в зимните курорти

2015-04-29   |  www.capital.bg, 29.04.2015

Макар отливът на руснаците от пазара на ваканционни имоти по морето все още да е проблем за сектора, ситуацията в зимните курорти, морските дестинации дават поводи за оптимизъм.

Докладът на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES за първото тримесечие на 2015 г. показва, че в началото на годината продажбите на апартаменти в Пампорово са двойно повече в сравнение с година по-рано.

Интересен факт е, че 95% от купувачите са българи, което е коренна промяна в сравнение с миналата година, когато по-голямата част от купилите имоти там са руснаци и британци. От агенцията отбелязват повишен интерес от българи и към Боровец, където продажбите задържат нивата си от миналата година.

BULGARIAN PROPERTIES пак отчита завръщане на руснаците по Черноморието, като все повече от тях вече взимат решение за покупка предимно в Лозенец и градовете Бургас и Созопол.

Във Варна агенцията отбелязва продължаващ интерес на чуждестранни купувачи, сред които са белгийци, кувейтци, италианци, но и голям брой българи.

В сегмента на селските имоти районите на Стара Загора и Велико Търново са най-привлекателни за купувачите, а средната цена на закупените селски къщи в страната остава непроменена от предходната година и е около 18 000 евро.

Ски курортите на фокус

Нарасналият интерес на българи към ваканционни имоти предимно в курортите Пампорово и Боровец е един от най-силните двигатели на пазара там. За разлика от тях Банско се утвърждава като най-интернационалния ски курорт.

Агенцията отчита повишен интерес към града през последните два месеца от англичани. Те представляват около 36% от купувачите там, 18% са руснаците, а българите са 10%. Сред чужденците с имоти в курорта има и украинци, гърци и французи, които също представляват значителен дял от купувачите, отбелязва BULGARIAN PROPERTIES.

Средната цена на продадените имоти в Банско за първото тримесечие на годината е 360 евро/ кв.м. Това е и средната цена на апартаментите в курорта за цялата 2014 г., което според анализаторите показва задържане на стабилни нива.

В Пампорово цените са малко по-ниски от тези в Банско - средно 21 400 евро за апартамент и 340 евро/ кв.м. В Боровец средните цени на база реално сключени сделки са 32 370 евро, или средно 640 евро/ кв.м, показват данните на агенцията.

Слънчево и по морето

Оттеглянето на руските купувачи от Черноморието донякъде се компенсира от интереса на други чуждестранни групи купувачи. Средната цена за първото тримесечие в Слънчев бряг е 675 евро/кв.м при 758 евро/кв.м през 2014 г., което е спад с повече от 10%.

BULGARIAN PROPERTIES отбелязват засилено търсене на апартаменти в Бургас, Созопол и Лозенец, които освен от чужденците са и най-предпочитаните места за почивка от българи. Според агенцията продължава тенденцията от миналата година към нарастване на интереса към Варна и околните курорти. Като по-голямата част от купувачите там са с чуждестранен произход и по-висок бюджет.

Разгледайте имоти в ски курорти

Разгледайте имоти на морето

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване