Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Български купувачи търсят имоти в Пампорово и къщи на село

2015-05-02   |  www.dnevnik.bg, 29.04.2015

Български купувачи търсят имоти в Пампорово, както и модерни къщи в селата. Руснаците са се оттеглили от имотния пазар и се преориентират от курортите към градовете. Тези тенденции, проявени през първото тримесечие, очертава анализът на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Ски курортите

Месеците между януари и март бяха доста успешни за ски курортите и най-вече за Пампорово, където сключените сделки отбелязаха двоен ръст спрямо същия период на миналата година главно заради нарасналия интерес на български купувачи, отчита агенцията. За разлика от зимния сезон на 2014 г., когато купувачите там бяха руснаци и британци, през 2015 г. 95% са българи.

Интересът на българите към Боровец се запазва на миналогодишните нива. В Банско най-многобройните купувачи са британците - 36% от купувачите, 18% са руснаци, българите в Банско са 10%, а сред останалите купувачи имаме представители на Украйна, Гърция, Франция и други.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за първо тримесечие на 2015 г. е 360 евро/кв.м., колкото е и средната цена за цялата 2014 г. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е малко по-висока от миналата година – 24 000 евро (при 20 100 евро за 2014 г.).

Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец са 640 евро/кв.м и 32 370 евро за апартамент, а в Пампорово са малко по-ниски от тези в Банско – съответно 340 евро/кв.м и 21 400 евро средно за апартамент.

Слънчев бряг и Черноморието

През изминалите месеци морският пазар утихна поради отдръпването на руснаците, коментира изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова. Същевременно, руските купувачи се преориентираха и насочиха интереса си към големите градове с цел постоянно пребиваване и това доведе до почти нулеви продажби в най-големия курорт Слънчев бряг. Заради малкия обем продажби не е възможно да се определи средна цена на апартаментите в курорта за първото тримесечие.

На база офертни цени има тенденция за лек спад, основно в сегмента на препродажбите. Цените спаднаха най-много през януари и февруари и към момента са на 10% под нивата си от миналата година. Средната офертна цена за първо тримесечие е 675 евро/кв.м. при 758 евро/кв.м. за 2014 г.

Запазва се тенденцията от втората половина на 2014 г. за нарастване на интереса към Варна и околните курорти. Варна и регионът в момента привличат разнообразни националности – освен руснаци, сред купувачите присъстват и белгийци, кувейтци, италианци, а също и голям дял принадлежи на българите.
Един от изводите на наблюдателите на пазара е, че чужденци, търсещи имот на морето и разполагащи с висок бюджет, често се насочват именно към Варна и околните й курорти.

Селските имоти

Динамиката на пазара на селски къщи се запазва слаба от края на 2014 г., а най-голям е интересът към регионите на Стара Загора и Велико Търново. В района на Стара Загора купувачите бяха 50% българи, а средната цена на купените къщи е 11 100 евро. Около Велико Търново се купуват както евтини селски имоти, така и къщи висок клас на цени над 60 000 евро. Средната цена около Велико Търново е 41 750 евро, а районът се радва на нарастващ интерес, както от страна на българи, така и на британци и други националности.

Средната цена на закупените в цялата страна селски къщи за първото тримесечие по данни на компанията е 18 000 евро и остава без изменение спрямо предходната година.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване