Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Британците се завръщат на пазара на имоти у нас за сметка на руснаците

2015-07-31   |  Mediapool, 30.07.2015

Британците се завръщат на пазара на ваканционни имоти у нас за сметка на руснаците. Това показва анализът на агенцията за имоти "Бългериан пропертис". Причината за обръщането на тенденцията е кризата в Русия, отслабването на рублата и наложените на страната санкции. В същото време силната британска лира доведе до възстановяването на интереса на англичаните към имоти в чужбина, включително и у нас, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.

Друга интересна тенденция е нарасналият интерес и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци основно в Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите, допълни Стойкова.

По думите й като цяло второто тримесечие е добро за продажбата на ваканционните имоти, като се откроява Банско, където след 7-годишен спад на цените, пазарът вече се оттласва от дъното.

Все повече чужденци от различни националности проявяват интерес към българските имоти, сочат данните на "Бългериан пропертис".

Бургас и Южното Черноморие

Второто тримесечие е относително по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт в началото на годината. Спадът в реализираните продажби на имоти в Слънчев бряг за второто тримесечие е 30% на годишна база, а средната цена на закупените апартаменти по данни на "Бългериан пропертис" е 600 евро/кв.м., което е близо до цените от 2014 г.

Офертните цени в най-големия морски курорт също вече задържат нива, след като отбелязаха спад с около 10% в първите месеци на годината.

Имотният пазар в Слънчев бряг вече се балансира след отдръпването на руските купувачи в края на 2014 г. и в разгара на летния сезон вече се възстановява. Активни купувачи в момента са както руснаци, така и украинци, британци, българи и други.
Имоти в Бургас се купуват най-вече от българи, като най-голям интерес има към Сарафово. Средната цена на продадените апартаменти в Бургас по данни на агенцията е 785 евро/кв.м.

На юг от Бургас през последните месеци се купуват предимно имоти около Созопол и Лозенец основно от българи.

Варна и Северното Черноморие

И през второто тримесечие на 2015 г. имотите в и около Варна продължават да се радват на добър интерес. Сделките през изминалите месеци са нараснали спрямо същия период на миналата година, а средната цена на апартаментите във Варна е сходна с тази в София – около 800 евро/кв.м, сочат данните на "Бългериан Пропертис".
Най-много имоти в района купуват българи и британци. Българите купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, като най-предпочитани са имотите в голф курортите.

Британците, за които Варна традиционно е един от любимите региони, предпочитат ваканционните курорти около града, като купуват както апартаменти в Златни пясъци и други курорти, така и селски къщи на средната цена от около 40 000 евро.

Ски курортите

Летният сезон е обичайно по-слаб за имотите в зимните курорти, но това не важи за Банско през тази година. Продажбите на апартаменти през второто тримесечие бележат значителен ръст, като британците са 40% от купувачите, показват данните на "Бългериан пропертис".

Тенденцията за нарастване на интереса към Банско започна още в края на 2014 г. и се ускори през първата половина на 2015 г. Средната цена на продадените апартаменти в ски курорта за второто тримесечие на годината е 375 евро/кв.м при 360 евро/кв.м за първото тримесечие. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е 24 000 евро при 20 100 евро за 2014 г.

Може да се каже, че най-лошото за имотите в Банско вече премина, пазарът се стабилизира и бавно започва да излиза от кризата с увеличени обеми продажби и прекратяване на тенденцията за спад в цените, която тук продължи най-дълго – близо 7 години, коментира Полина Стойкова.

Средните цени за второто тримесечие в Пампорово са 350 евро/кв.м, малко по-ниски от тези в Банско, а в Боровец нивата се задържат около 600 евро/кв.м, но и в двата курорта, където най-активни през зимата бяха българските купувачи, второто тримесечие беше относително слабо. В момента българите са насочили вниманието си към София и морето.

Палитра от чужди купувачи

Налице е интересно разнообразие от купувачи на българския имотен пазар, коментира Полина Стойкова.

Доминиращите до миналата година руснаци намаляват с 60% през първото полугодие поради кризата в Русия, отслабването на рублата и наложените на страната санкции. Все пак, трябва да се отбележи, че през последните 2-3 месеца има активизация на руския пазар и частично завръщане на руските купувачи, посочи Стойкова.

В същото време силната британска лира доведе до възстановяването на интереса на британците към имоти в чужбина, включително и в България. Запитванията от англичани са с 30% повече, а продажбите на имоти на британци и в България бележат 60% ръст. Трябва да се отчете обаче, че този ръст е от много ниска база и не може така бързо да се възстанови спада от предходните години, но като цяло това е много положителен сигнал, допълни Стойкова.

Друга тенденция е нарасналият интерес и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци – ефект, който беше очакван и следва от цялостната ситуация и кризата в Украйна. Техният интерес е основно към Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите, посочи Стойкова.

През изминалите няколко месеца като цяло нараства дела на купувачите от други страни - Франция, Белгия, Германия, Холандия, Латвия, Чехия, Израел, Гърция и други страни, включително САЩ и Канада. Това е индикатор, че международният интерес към имоти у нас е доста ясно изразен и траен, коментира Стойкова.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване