Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Брокери не очакват спад на цените в Гърция

2015-07-09   |  www.investor.bg, 08.07.2015

Брокери на недвижими имоти не очакват драстичен спад на цените на имотите в Гърция заради кризата. Не се прогнозира и увеличаване на предлаганите за продажба жилища, но е възможно да нарасне делът на продавачите, които ще стават по-гъвкави и склонни към по-голям коментар на цените.

Това каза за БТА Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания, предлагаща имоти зад граница. Според нея, дори и при евентуално излизане на Гърция от Еврозоната, се очаква имотите да продължат да се продават в евро.

"Нищо чудно, ако се премине към драхма, цените на недвижимите имоти да останат в евро, защото съм сигурен, че гръцкият народ не вижда себе си извън ЕС", коментира Орлин Владиков, управител на компания за недвижими имоти и един от основателите и първи президент на Съюза на агенциите за недвижими имоти в България.

Според него евентуалното преминаване в драхми би било за период от пет - десет години, след което Гърция отново ще се върне в европейското семейство.

По думите на Полина Стойкова в момента има изчакване в Гърция поради проблемите в банковата система и никой не се втурва да продава имотите си, защото не е сигурен дали след това ще има достъп до средствата си.

Интересът от българската страна обаче е налице, коментира експертът и допълни, че огледи за покупка са активни, а цените на гръцките имоти започват от 30 - 40 000 евро. Става дума за апартаменти с една спалня край морето, но не на първа линия.

Компанията предлага в момента над 2 000 гръцки имота с цени от 40 000 евро до имоти над 1 млн. евро в Северна Гърция.

Гръцкият имотен пазар не реагира толкова силно при кризи, както в България

Гръцкият имотен пазар не реагира толкова силно при кризи, както в България, отбеляза Полина Стойкова и напомни за големия спад в цените на имоти у нас в периода 2009 - 2010 г.

Когато започна кризата в Гърция, цените "падаха" с около 8 до 10 на сто на година при стабилно търсене и предлагане, отбеляза Стойкова. Тя изтъкна, че отличните природни дадености, дългият летен сезон, както липсата на презастрояване в страната, и в частност в Северна Гърция, където е основният интерес на българските купувачи, са сред факторите, обуславящи спецификата на местния пазар на недвижими имоти.

Кризата не отказва българина да наема жилища в Северна Гърция

Активен е сезонът на наемния пазар в Гърция, като повечето от къщите по морето вече са заети, отбеляза Полина Стойкова. Търсят се както апартаменти, така и къщи. Българинът предпочита да наеме къща за между 100 и 150 евро на нощ, която да има две или три спални, за да може да се поделят разходите и цената на нощ да достигне между 50 и 80 евро на нощ.

Минималният престой под наем на българите в Гърция е една седмица, но има и хора, които наемат къщи за целия сезон. Наблюденията на експерта показват, че първо проверяваме възможностите за наем на имот например в Северна Гърция, а след това преглеждаме и предложенията на хотелите.

Сегашната криза не влияе на интереса на българите към наемане на къщи, въпреки че има известно колебание, което най-вече е свързано с това доколко ще има достъп до горива, коментира Владиков.

Ръководсто за покупка в Гърция - изпратете запитване

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване