Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Престижен сайт класира България осма в имотните мераци на британците

2012-08-06   |  Монитор, 03.08.12, с.11

Експертите от престижния информационен портал TheMoveChannel са изготвили таблица с най-желаните страни в света за покупка на имот от страна на британците и България гордо заема в нея осмото място. Това е издигане с цели 10 позиции за година, поясняват спецовете и категорично обявяват страната ни за шампион. Скокът, който направихме през последните месеци, е достоен за златен медал, коментират брокерите.

Традиционно на върха на класацията е Испания популярна с ваканционните домове на англичани и германци. Тя е плътно следвана от друг ветеран в областта – САЩ, а бронзовото място е за Франция. Преднина пред страната ни имат още Португалия, Италия, Турция и Бразилия, но сме надминали Кипър и Хърватия в челната десетка.

Класацията е изготвена на основа на запитванията на реални клиенти на портала, които възнамеряват да инвестират в имот в някоя от страните или вече са го направили. 2,57% от всички запитвания на сайта са били за България.

Когато България за първи път влезе в класацията, година по-рано, повечето експерти в областта се смяха на усилията й да се състезава с ветераните на пазара. Година по-късно обаче малката страна доказа, че е достоен съперник и върви само нагоре – икономиката е стабилна, освен това улесниха покупката на имот и вече не е необходимо да регистрираш фирма в страната, за да купиш жилище, което си е голям плюс, заяви директорът на TheMoveChannel Дан Джонсън.

10% от сделките у нас са с албионци
Около една десета от сделките с ваканционните и селските имоти у нас се сключват с британци, каза за „Монитор” Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES. „Въпреки че в началото на кризата те се оттеглиха от пазара ни, сега го наблюдават много внимателно, изпращат запитвания, но просто трудно се решават да закупят, макар да има много изгодни предложения”, добави тя.

Според Стойкова купувачите в ски курортите са предимно млади хора, в активна възраст, които в момента могат да си позволят да инвестират зад граница. „Докато селските имоти, а и по морето до голяма степен бяха купувани от пенсионери или хора в предпенсионна възраст”, уточнява тя.

„На моменти несигурността около доходите на британците надделява и запитванията намаляват”, каза още Стойкова. „Имотът за тях е екстра и те лесно се лишават от нея”, добави тя.

Ирландците станаха продавачи
Англичаните и ирландците отново са главни действащи лица на българския пазар на ваканционни имоти, но този път са от другата страна – на продавачите, сочи анализ на българска агенция.

Основните купувачи на втори дом в България са руснаци, като те предпочитат жилищата по Южното Черноморие, но вече обръщат поглед и към планинските ни курорти, както и към селските къщи по Северното Черноморие. През първите шест месеца на 2012 г. се наблюдава ръст от над 17% на броя на сключените сделки при ваканционните имоти по морето, се казва още в анализа.

Средната офертна цена на ваканционните имоти по Южното Черноморие към края на юни 2012 г. е около 750 евро/кв.м.

Разгледайте нашите оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване