Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българите станаха №1 на пазара на ваканциони имоти

2017-06-20   |  Монитор, 20.06.17, с. 10

Българите са най-голямата група купувачи на ваканционни имоти у нас, научи „Монитор".

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian properties в началото на сезона по морето те се активизират, стимулирани от изгодните оферти в сегмента.

И прогнозира, че това лято чуждестранният интерес ще бъде най-разнообразен и може би няма да се очертае превес на някоя страна.

В Созопол и на юг по морето купувачите продължават да са почти изцяло нашенци, подобно е положението е и в „Боровец". Дори маже да се каже, че в най-скъпите курорти купуват основно българи. „Гражданите от съседните страни като Македония и Сърбия търсят много имоти в Банско, докато по Черноморието имаме активност и от хора от цяла Европа руснаците са ограничен брой като купувачи и са активни продавачи. По този показател картината засега е без особени изменения от миналата година", обясни тя.

Стефка Томова, ръководител на офиса на „Явлена" в Бургас уточни, че именно братушките от големи купувачи преди време са се превърнали в продавачи, като офертите от тях са много и в момента това увеличава предлагането и то е по-голямо от миналата година. „Това води до по-добри цени, и сега е моментът за покупка на имоти на морето", смята тя. Томова обясни още, че основните купувачи са българи, работещи в чужбина или от смесени бракове.

Полина Стойкова уточни, че изгодните оферти са ниво от 10 000-15 000 евро за обзаведени студиа в курортите. Едностайни апартаменти близо до плажа, готови за ползване се намират за около 25 000 -30 000 евро. „Цените в летовищата по морето и в планинските курорти са много разнообразни. В „Боровец" например е по-скъпо от голяма част от имотите в „Слънчев бряг". На юг от Бургас пък е по-скъпо от „Боровец" и от другите ски и морски курорти. За качествени имоти с необходими екстри „Боровец" трябват по около 600 евро на квадрат, в Созопол и района цените са около 1000 евро/кв. м. В тази част на южното Черноморие обаче се оформиха доста елитни комплекси и съответно това също влияе на цените", пояснява Стойкова.

Междувременно стана известно, че през май България е загубила третата си позиция в класацията на най-желаните дестинации за покупка на втори дом на онлайн портала themovechannel.com, но оставаме в топ 10. За миналия месец запитванията за имоти у нас намаляват от малко над 4% до 1,34% от всички, показват данните на портала.

Вижте нашите оферти на морето

Вижте нашите оферти в ски курорти

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване