Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на имотите в планинските курорти продължават да вървят надолу

2011-09-16   |  Монитор, 16.09.11

Ваканционните апартаменти в най-големия в България ски център Банско се продават наполовина по-ниски цени, отколкото преди 3 години. Това сочи проучване на пазара на Bulgarian properties. Конюнктурата на имотния пазар в планинското градче е подобна на ситуацията и в най-големия морски курорт в България – Слънчев бряг. Като спадът на цените на реално сключените в Банско сделки е аналогичен на този в летовището – 53 процента. Ниските цени дават шанс за засилване на интереса към имотите в родните зимни курорти.

След слабия последен зимен сезон за имотните сделки в ски курортите през месец май офертните цени на предлаганите за продажба апартаменти в Банско спаднаха с около 10% спрямо първите месеци на годината. Поевтиняването в най-големия ни ски център и в останалите зимни курорти доведе до увеличен интерес от страна на купувачите през летните месеци и реализиране на повече сделки, отколкото в активния зимен сезон.

През изтеклите 8 месеца от 2011 г. апартаментите в Банско се оферират на средна цена от 760 евро на кв. м и 45 500 евро средна офертна цена за апартамент. За сравнение на база реално сключени сделки цените на апартаментите в Банско са 520 евро на кв. м. И 31 000 евро за закупен апартамент. Това показва, че все още има доста голяма разлика в офертните и цените на реално сключените сделки, но също така и че както при сделките с апартаменти в Слънчев бряг и в Банско купувачите се ориентират към имоти предимно в най-ниския ценови клас.

Офертните и цените на база сключени сделки преди кризата през 2008 г. са били почти еднакви. През 2009 г. офертните цени в ски курорта са спаднали с около 12 на сто, а при реално сключените сделки снижението е над 3 пъти по-голямо - 40 процента. През 2010 г. бе реализиран допълнителен спад от 12% в офертните цени и те паднаха до средно ниво от 853 евро за единица площ. При реалните покупко-продажби обаче цените останаха на равнището от предходната година. От началото на 2011 г. има допълнителен спад от 10% спрямо 2010 г. на средните офертни цени на ваканционните жилища в Банско, сочи още статистиката.

В останалите 2 големи ски курорта в България – Боровец и Пампорово, се предлагат по-малко апартаменти за продажба. В Боровец цените са значително по-високи от тези в Банско. Офертните цени на апартаментите в рилския ски център са спаднали само с 22% от пиковите си стойности (които са били през 2009 г.) и през август 2011 г. жилищата там се предлагаха за продажба средно по 900 евро на кв. м. В Пампорово средните нива на офертите са 740 евро на кв. м. Цените в най-големия родопски ски център са конкурентни на тези в Банско, но предлагането е по-ограничено. Средните им нива са се понижили с 38% през изминалите 3 години.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване