Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ето какво се случи на имотния пазар през 2015 г.

2015-12-11   |  www.money.bg, 11.12.2015

Пазарът на имоти у нас се съживява. Това отчетоха водещи агенции за недвижими имоти и браншови организации, които взеха участие в Бизнес закуска на тема „Имотният пазар през 2015 г. и тенденции в сектора за 2016 г.” в София. Те настояха за регулация на бранша и призоваха Националният статистически институт да продължи своите изследвания за цените на имотите в 28-те области на страната.

Ето какво още отбелязаха експертите относно ситуацията на имотния пазар в България през тази година, както и прогнозите им за 2016 година:

Продажби на жилищни имоти

Тази година се забелязва ръст на продажбите от 20-30% за София и големите градове, обясни изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Засиленият интерес се дължи отчасти на по-ниските лихви по жилищните кредити. С това са се повишили и цените на имотите. Отчита се бум на новото строителство.

„Подемът е движен от вътрешни фактори, местно търсене, а не толкова от чуждестранни купувачи”, поясни Стойкова. Факторите, повлияли положително на бранша, са повишеният БВП, ръстът на работната заплата, както и увеличението на отпуснатите кредити заради значително по-ниските лихви.

Усеща се значителен спад в интереса на руските граждани към закупуване на български имоти. Той обаче бива компенсиран от купувачи от други държави.

Полина Стойкова подчерта, че през 2015 г. са издадени двойно повече разрешителни за ново строителство спрямо година по-рано.

Тя смята, че перспективите на жилищния пазар за догодина са доста добри. Очаква се увеличение на обема на продажбите и нарастване на цените в София и големите градове между 4 и 7%.

Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес недвижими имоти, добави, че прогнозата му за 10% ръст на цените на имотите в България през тази година се е оправдала. „Пазарът не е балансиран – предлагането изостава от търсенето”, подчерта той.

Той допълни, че се започват нови огромни проекти – с по над 500 жилища и изрази притеснение, че у нас няма достатъчно опит за подобни мащабни проекти, а също така съществува и опасност от свръхпредлагане.

Павлов отчете по-слабо представяне на пазара на жилищни имоти в Бургас и Варна, като причина за това е сривът на руския пазар. Експертът посочи още, че продажбите са намалели рязко, а и туристическият сезон през това лято е бил по-слаб от изминали години.

Георги Павлов изрази надежда, че 2016 г. ще бъде частично по-добра за Черноморието. Той добави, че очаква „по-добър туристически сезон заради проблемите в Египет и Турция”.

Павлов изрази опасенията си, че пазарът е станал по-непрозрачен, визирайки решението на Националния статистически институт да спре да води официална статистика. Той посочи, че по-малкото информация за участниците води до по-голяма несигурност, а оттам губят инвеститорите.

Веселина Бачкина, експерт от Гърция, сподели, че в северната част на южната ни съседка цените на имотите са се понижили с 40-50 на сто спрямо нивото преди кризата. Тя обясни, че Солун и Халкидики са притегателен център за българите, които искат да си купят имоти в Гърция.

„Цените са слезли до минимум. В момента времето е много подходящо хората, които желаят да инвестират, да закупят имот в Гърция”, призова тя.

Наеми на жилища

Нина Арнаудова, регионален директор на RE/MAX България, отчете категоричен недостиг на жилища, отдавани под наем. По думите ѝ търсенето надвишава предлагането два пъти.

Търсят се по-малки жилища в по-централните части на градовете. Основните изисквания при търсенето на имоти под наем в големите градове са удобната инфраструктура, близостта до транспорт, състоянието на жилищата. В София най-търсени са жилищата, намиращи се в близост до станции на столичното метро.

Наемателите са предимно работещи двойки, млади семейства и самостоятелно живеещи работещи хора. Те търсят най-вече обзаведени помещения, като от всички наети жилища през годината под 10% са били необзаведени.

Мартин Янев от Smart Brokers очаква през 2016 г. нови проекти в жилищния сегмент в столицата. Той отбеляза и една притеснителна тенденция – че се изкарат проекти, които са били замразени преди кризата, но днес не са съобразени с новите условия на пазара. Янев смята, че перспективите за пазара на имоти са добри.

Бойко Бойков от ФИАБЦИ смята, че въпросните стари проекти няма да са толкова атрактивни. „За първи път от 2008 г. можем да кажем, че има развитие на пазара”, подчерта той.

Бизнес имоти

Управителят на Елта Консулт арх. Валери Левиев посочи, че фокусът в бизнес имотите трябва да се концентрира върху инвестиционния сегмент. Той отчете оптимизъм във всички сфери на имотния пазар. Левиев добави, че депресивните моменти са приключили през 2014 г., а на хората „им омръзна да не правят нищо”.

Според него инвестиционната среда има нужда от устойчивост, тъй като основното препятствие пред инвеститорите е непредсказуемостта.

Архитект Левиев не очаква пренасищане на пазара с бизнес имоти. Той отбеляза положителна тенденция, че чуждестранните инвеститори са спрели да се оттеглят от българския пазар, а броят на проектите, които излизат на инвестиционния пазар, се увеличава.

Заместник-председателят на Националното сдружение недвижими имоти (НСНИ) и управител на Форос Добромир Ганев заяви, че българското Черноморие традиционно е лакмус на пазара на имоти. Той отчете стабилен пазар в Бургас и Варна с лек ръст. Спад обаче има в обема на сделките в някои основни черноморски общини.

По думите му през следващата година се очаква увеличен процент на заетост на офисните площи.

Ганев предупреди предприемачите в курортите да бъдат изключително внимателни с планирането на инвестициите заради спада на интереса от руските граждани.

Председателят на НСНИ и управител на Estate Tribune Ирена Перфанова обясни, че новото строителство компенсира нива от предходните години. Издадените разрешения за строеж през тази година са се увеличили с 2,5 на сто спрямо миналата година и 5% спрямо 2013 г. Само за София се отчита 88% ръст на сградите, за които е издадено разрешение за строеж, спрямо 2014 г. Във втория по големина български град Пловдив се забелязва най-голям ръст на новото строителство. Там се отчита и бум на наетите бизнес имоти.

„София, Пловдив Варна и Бургас основно движат статистиката в страната”, отбеляза Перфанова.

Забелязва се сериозно търсене на луксозни имоти и дефицит на предлагането от страна на новото строителство.

По отношение на мястото на българските имоти спрямо европейския пазар Ирена Перфанова посочи, че българският пазар е един от най-ниско ценовите. В цяла Европа се забелязва ръст на имотния пазар, като за първите 9 месеца на годината ЕС отчита най-голям ръст в бизнес имотите от 2008 г. насам.

Лихвените проценти по кредитите в Европа са 1-3%, докато у нас те са над 4-5 на сто.

Индустриални площи

Симеон Митев, управител на Агенция Шанс 96 и собственик на платформата bgsklad.bg, отчете тенденциите в търсенето на индустриални площи. Ключовите наематели през годината могат да се разделят в следните сфери: търговия (27%), транспорт и логистика (17%), електроника (15%), строителство (13%), химия (11%), куриерски услуги (4%), хранително-вкусова промишленост (3%).

Митев отчита търсене както на много малки, така и на много големи индустриални площи. Той предвижда през 2016 г. пазарът да работи нормално и без сътресения.

Селски имоти

Не толкова положителна изглежда картината в малките населени места у нас и най-вече селата. Управителят на Инвестиционно-строителна борса Цветан Цолов описа ситуацията, като обясни, че пазарът тази година е бил със слаба динамика – нарастващо предлагане за сметка на свиващо се търсене. Цените на селските имоти са намалели с 10 на сто. Причината за това Цолов обяснява с миграцията на хората от малките населени места към големите градове и чужбина.

Той все пак очаква развитие на пазара. Цветан Цолов поясни още, че купуването на къща на село не е инвестиция, която носи доходност. Това е предпочитан имот за отдих или постоянно жилище, намиращо се в близост до по-голям град.

Цолов изрази оптимизъм, като посочи, че все пак част от емигрантите се завръщат от чужбина и си купуват къщи в села, в които има минерални извори.

Полина Стайкова обясни, че липсата на чуждестранен интерес (най-вече от руски граждани) е причина за свиването на пазара в селските имоти, което е около 70-80 на сто. Тя отбеляза частично възвръщане на интереса от страна на британци и холандци, които търсят селски имоти около Велико Търново и Видин.

Краси Минева от М комерс посочи, че проблемът в селата не са самите имоти, които се предлагат, а липсата на инфраструктура, вода, пътища и сигурност.

Конкуренция

По темата за нелоялната конкуренция участниците се обединиха около мнението, че пазарът е препълнен с изключително много брокери, които нямат необходимите опит, подготовка и познания. Агенциите за недвижими имоти се оплакаха от липса на регулация в бранша.

В тази връзка Ирена Перфанова обясни, че в България се правят опити да се наложи работата с ексклузивни договори, която е добра практика в цял свят. „Единственото решение на въпроса е регулирането на бизнеса”, бе категорична тя.

Иван Семков от Ирис имоти призова за създаване на истинска браншова организация, подкрепена от държавата, както и задължително обучение и лиценз за брокерите на недвижими имоти.

Организаторът на дискусията – платформата Imoti.net – обяви провеждането на първи годишни награди за добри практики и постижения в сектора на недвижимите имоти. Церемонията по награждаването ще се състои през февруари 2016 г. и ще отличи фирмите в общо седем категории.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване