Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите на морето се харчат по-добре от планинските

2013-11-08   |  Econ.bg, 07.11.2013

Сигнали за започнало възстановяване на имотния сектор отбелязват в свой анализ BULGARIAN PROPERTIES. Те се изразяват в нараснали обеми продажби, спиране на спада в цените, както и нараснали обеми новоотпуснати кредити.

От своя страна Пощенска банка посочиха в свое проучване, че пазарът на нови жилищни кредити в страната остава стабилен. За тримесечието до края на септември се отчита общ ръст в търсенето на жилищни кредити от 35% на годишна база.

През тази година цените на имотите достигнаха дъното и спряха да падат, посочват експертите. Имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на имотния пазар от кризата, се казва в анализа.
Това се случи, от една страна, благодарение на постоянно нарастващия интерес и покупки на ваканционни имоти по морето от руски купувачи, ефектът от който преля и в другите пазарни сегменти. От друга страна, благоприятни за пазара бяха относителната икономическа стабилност, спадът на лихвените проценти по ипотечните кредити до най-ниските им стойности от пролетта на 2006 г. и нарасналият в резултат на това обем на новоотпуснатите кредити, както и на все повечето имоти, обявени на реални пазарни цени.

Също така, през 2013 г. имотният пазар усети и ефект на наваксване в резултат на отлагане на взимане на решения през последните 5 г. и това допринесе за цялостното подобряване на пазарната картина и обръщането на настроението на пазарните участници в позитивна посока. Без съмнение, възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период, който поставя началото на нов етап от развитието на имотния пазар.

В настоящата пазарна и икономическа обстановка е по-реалистично да се говори за задържане на настоящите цени за по-продължителен период от време.

Тенденции през третото тримесечие на 2013 г.
Лято 2013 беше доста успешно за имотния пазар, отчитат анализаторите. Изминалото тримесечие се характеризира с голяма динамика, както в летните курорти, така и в големите градове. Запитванията от страна на потенциални купувачи се увеличиха с 20% на годишна база, а обемът от сделки с имоти по данни порасна с 5% спрямо 3-тото тримесечие на миналата година.

Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи, които съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца. Втората по големина група на пазара са българските купувачи, които купуват основно в големите градове и най-вече в София.

Имоти в София
Продажбите в София запазиха добри нива и през летните месеци и така допринесоха за нарастването на активността и сключените сделки с около 10% спрямо същия период на миналата година. В столицата цените се движат между 720 и 750 евро през последните 1-2 години. Средната цена на сключените сделки е била 741 евро/кв.м. (при 747 евро/кв.м. през 2-рото тримесечие и 710 евро/кв.м. за 3-тото тримесечие на 2012 г.). Средната обща цена на закупените апартаменти в София е без съществено изменение и през изминалите месеци е 64 200 евро.
Дъното вероятно е било през втората половина на 2012 и началото на 2013 г. Вече можем да говорим за започнало възстановяване на пазара в столицата, като това не означава, че възстановяването ще се изразява в бързо нарастване на цените, а по-скоро ще доведе до умерен и устойчив растеж в средно и дългосрочен план, тясно свързан с макроикономическите показатели.

През последните месеци се наблюдава засилване на интереса и повече сделки в сегмента на луксозните имоти. През 2013 г. стартираха нови знакови проекти в премиум класа както в София, така и Варна и в някои от морските ни курорти, където руските купувачи са по-активни. Като цяло, финансово обезпечените купувачи все по-трайно се завръщат на пазара на елитни имоти и сключват все повече сделки.

Морски имоти
Морските ваканционни имоти излизат от кризата и през 2013 г. уверено продължават да привличат интерес. Продажбите през третото тримесечие се увеличиха с около 20% на годишна база и цените започнаха да пълзят нагоре. Този тренд се наблюдава от известно време насам в месечните ни данни за офертните цени в Слънчев бряг и сега се потвърждава и от цените на база реално сключени сделки. Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за третото тримесечие е 570 евро на кв.м. спрямо 490 евро за същия период на 2012 г. и 550 евро за 2-рото тримесечие на 2013 г. Средната цена на закупените през 3-тото тримесечие апартаменти е 33 700 евро.

Имоти в ски курорти
Ски курортите и през 2013 г. останаха под натиска на относителното слабо търсене и цените там не успяват да се стабилизират. По всичко личи, че имотите в ски курортите най-трудно ще се възстановят от кризата, което от своя страна дава възможности за много изгодни покупки, тъй като цените в момента са в абсолютния си минимум. Средната цена на продадените апартаменти в Банско за третото тримесечие на 2013 г. e 375 евро на кв.м., което представлява спад от 6% спрямо второто тримесечие (400 евро/кв.м.) и спад на годишна база отново с -6%.

Същевременно, бюджетите за покупка непрекъснато се свиват през последните години и до момента за 2013 г. средната цена на закупените апартаменти в Банско е 25 400 евро при нива от около 40 000 евро за 2009 и 2010 г. и 35 000 евро за 2011 г. Все, пак, през лято 2013 в Банско се сключиха повече сделки в сравнение с предходното лято.
Подобна е ситуацията и в Пампорово – там средната цена на продадените апартаменти също е 375 евро/кв.м., като напоследък се забелязва увеличен интерес, както от руснаци, така и от българи.
Боровец продължава да държи най-високите цени и сделки се сключват на нива средно около 600 евро/кв.м.

Селски имоти
Руските купувачи и в този сегмент са най-активни, като те съставляват около 30% от общия брой на купувачите на селски имоти за 3-тото тримесечие. Основният им интерес е към селата около Бургас, Стара Загора, Пловдив и Ямбол. Втората по
големина група купувачи на селски имоти са британците (20%) – доколкото те все още купуват имоти в България, то те са най-активни в сегмента на селските имоти, който винаги ги е привличал, тъй като те търсят спокойствие и връщане към природата. Техният интерес през изминалото тримесечие е бил насочен към селата около Велико Търново, Пловдив и Видин.

Българските купувачи все още не са толкова активни при покупките на селски имоти – те съставляват около 10% от купувачите. Има интерес и индикации за търсене на вили, преместване на по-спокойно място, но редица фактори засега отлагат реализацията на тези амбиции на купувачите (например общоикономическа несигурност, други приоритети, покупка на първи дом в града и т.н.).

Селските имоти привличат най-разнообразни клиенти по националност като например белгийци, канадци, естонци, италианци, немци, французи и др. През изминалите месеци преобладаваха покупките на по-скъпи и готови за живеене къщи и поради това средната цена на продадените селски имоти за 3-тото тримесечие е 22 300 евро (при 19 400 евро за предходното тримесечие). Обемът продажби на селски имоти продължава да бъде на нива около 80% по-ниски от тези по време на бума, а средните цени, на които се реализират сделки, са с около 20% по-ниски от цените в пика.

Трябва да се има предвид, че и качеството на селските къщи е много по-различно от преди. Ако в пика на пазара за 20 000 евро се купуваше къща в нужда от сериозен ремонт, то сега за такъв бюджет може да се закупи отлична селска къща готова за живеене.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване