Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите поскъпнаха до цени от 2007 г.

2017-07-25   |  Стандарт, бр.8769, 22.07.2017, с.8

2017 г. се очертава да бъде най-добрата година за имотния пазар от цяло десетилетие насам. Това важи с най-голяма сила за София, където отбелязваме изключително силно полугодие, коментират от Bulgarian Properties. През второто тримесечие средната цена на имотите в София премина границата от 1000 евро на кв.м и достигна 1060 евро. Това са цени от края на 2007 г., което показва, че 10 години по-късно жилищният пазар се връща на достигнатите тогава ценови равнища. Все още обаче не са достигнати пиковите стойности от 3-тото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София беше 1260 евро на кв.м.

За второто тримесечие на 2017 г. средната цена на жилищата в столицата е 1060 евро/кв.м при 985 евро/кв.м в началото на годината, сочат данните на Bulgarian Properties. Така ръстът на цените на тримесечна база е 7,6%, а на годишна е 18%, колкото беше и през първото тримесечие. Ускореният темп на нарастване на цените в София започна от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година поскъпването се движи между 15 и 18%.

Макар че очакванията бяха ръстът да се забавя, към момента не се забелязва такава тенденция и това е следствие от множество положителни за пазара фактори, коментират от компанията. "През последните четири години банковото кредитиране нараства с по около 20% годишно. През тази година ръстът в кредитирането дори се ускорява при продължаващ спад на лихвите по кредитите, които вече са под 4%", каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. По-високите доходи правят жилищата по-достъпни, а заради ниските лихви хората се върнаха към имотите като форма на инвестиция. Всичко това повишава търсенето на имоти.

Вижте актуални предложения ново строителство в столицата



  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване