Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

ИМОТИТЕ: Потенциалният печеливш

2014-12-01   |  Капитал, бр.48, 29.11.2014

Очакванията на имотните агенции, че изплащането на гарантираните депозити в КТБ ще доведе до вълна от търсене на апартаменти в София и големите градове. Те виждат сигурно раздвижване на жилищния пазар, което предвиждат да трае между шест месеца и една година. Според брокери, при отдаване на жилище под наем могат да се постигнат и 6-6.5% годишна възвращаемост, докато лихвите по депозитите са в порядъка 2-3%.

Покупката на жилище с инвестиционна цел определено не е за всеки. То е относително скъпа инвестиция, която изключва хората с по-скромни спестявания или ги ограничава да не могат да диверсифицират риска, като вложат част от парите си и в други активи. Тя ще изисква търсене и контакти с наематели, като и носи риск имотът да остане незает, да има щети по него и т.н. Освен това инвестицията в имоти далеч не е незабавно ликвидна - ако непредвидено се нуждаете от средства, продажбата на имот може да отнеме месеци, като винаги е съпътствано с разходи - данък, брокерски такси и т.н.

За разлика от депозита тук стойността на инвестицията не е гарантирана. Цените на имотите могат да падат и да се окаже, че се налага да продавате на загуба, но дългосрочно тенденцията е да се покачват.

Досега всичко това в комбинация с високите лихви по депозити правеше покупката на жилище с инвестиционна цел нерентабилно. Дори и такова финансирано със собствени средства. Сега този баланс е променен и при положение че хиляди хора, търсещи висока доходност, ще получат накуп по до 196 хил. лв., за много от тях опцията имот може да стане привлекателна.

Предвид сумата и пазарната конюнктура инвестирането на средствата от ФГВБ е ограничено почти изцяло до жилищния пазар в София и другите големи градове, като експертите не очакват масирани сделки на другите сегменти на пазара.

"Пазарът на София се раздвижи в две посоки – търсене на жилища за живеене или инвестиционни имоти за доходност от наеми. И при двата типа сделки има ръст. Инвестициите в жилища се съживяват заради двойно по-високата доходност, която носят спрямо това да депозираш пари в банка и да получаваш лихви", коментира Александър Бочев, управител на агенция. "Търсената доходност от купувачите на такива имоти е 6-6.5% годишно – двойно над банковия депозит. Важна роля за съживяването на пазара изигра и намаляването на лихвите по жилищните кредити. Към момента може да се сключи такъв кредит на 6-7%. Започва да става привлекателно."

Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES очаква и повече покупки на ваканционни жилища в летните и зимните курорти главно заради ниските цени на апартаментите там. На практика нивата вече са такива, че дори с бюджет от 15 000 евро може да се инвестира в малък ваканционен апартамент в Банско.

Разгледайте нашите ваканционни имоти в летните и зимните курорти

Как можем да си осигурим 6% доходност?

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване