Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в Боровец български, в Банско руски

2014-05-12

Първите месеци на 2014 г. бяха успешни за продажбите на имоти в ски курортите, но въпреки увеличения обем сделки, цените там продължават да са под натиск. Това показват данните на BULGARIAN PROPERTIES за първите три месеца на годината.

Морските имоти се радват на стабилен интерес, идващ традиционно най-вече от руски купувачи, но също така и от купувачи от други страни. Пазарът на селски имоти се сви и се концентрира около морето и големите градове. Така най-общо може да се обобщи първото тримесечие на 2014 г. за пазара на ваканционни и селски имоти.

Банско, Пампорово, Боровец

Изминалият зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далеч от този по време на бума и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното, поради което цените на ски имотите продължиха да пълзят надолу и през първите месеци на 2014 г.

Почти 100% от купувачите на имоти в Банско са руснаци, докато Боровец е почти изцяло доминиран от българи. Пампорово привлича български и руски интерес, а напоследък се забелязва интерес и от британци и други националности. Най-много се купуват обзаведени студиа и двустайни апартаменти.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първите 3 месеца на годината e 370 евро на кв.м., което представлява спад от -2.6% спрямо предходното тримесечие и спад на годишна база с -3%. Бюджетите, които купувачите отделят за покупка в Банско продължават да се свиват и през тази година са на средно ниво в размер на 22 500 евро.

Подобна е ситуацията и в Пампорово – там средната цена на продадените апартаменти също е 370 евро/кв.м.

Боровец продължава да бъде най-скъпият ски курорт. Там сделки се сключват на нива средно около 630 евро/кв.м., а средната обща цена на закупените апартаменти е най-висока спрямо останалите ски курорти – 37 250 евро.

Слънчев бряг и морето

80% от купувачите по морето към момента са руснаци. Техният дял леко намалява поради зачестилите покупки на купувачи и от други националности, сред които и българи. Най-голямо разнообразие от националности има по Северното Черноморие, а руснаците се концентрират в района на Слънчев бряг,Бургас и на юг – основно в Созопол и Лозенец, където зачестиха покупките на имоти в комплекси от най-висок клас, разположени на първа линия на цени между 1 100 и 1 500 евро/кв.м.

Що се отнася до нивата, на които се осъществяват продажби на масовия клас имоти, средната цена в Слънчев бряг за първото тримесечие на 2014 г. е 560 евро на кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти е 32 100 евро. Бюджетите на купувачите в този сегмент остават без изменение.

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване