Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в София поскъпнаха с 6%

2015-11-18   |  Стандарт, бр.8182, 18.11.2015

Имотите в София поскъпнаха с 6% от началото на годината. През третото тримесечие на годината жилищата в столицата се продават средно за 794 евро, при 750 евро за същия период на миналата година, сочат данните на консултантската компания Bulgarian Properties.

Столицата е най-динамичният и привлекателен пазар на имоти заради концентрацията на работни места. От началото на годината сделките в София скачат с 20% спрямо периода януари-септември 2014 г. до над 16 800.

През третото тримесечие на 2015 г. сделките са се понижили с 14,5% спрямо второто предвид летния сезон, който като цяло не е толкова активен за пазара. На годишна база обаче ръстът достига почти 10 на сто.

При изтеглените ипотечни заеми от юли до септември има спад от 10% спрямо предходното тримесечие, но на годишна база ръстът достига 26 на сто. Все пак увеличението е значително по-слабо спрямо предходното тримесечие, когато беше отчетен годишен ръст от 39% при ипотеките.

Според консултантската компания най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, в районите в полите на Витоша, а също така и в "Младост". Налице е интерес и към квартали като "Витоша", "Студентски град" и "Манастирски ливади", където има добро предлагане на имоти в сгради ново строителство на цени в диапазона 650-750 евро/кв.м.

През изминалите месеци значително се е съкратило и времето за продажба на имотите в столицата. Средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни, спрямо 73 дни за второто тримесечие и 96 дни година по-рано, показват данните на компанията.

В Пловдив тенденциите на пазара на жилища наподобяват тези в София - сделките намаляват с 10% спрямо предходното тримесечие, но отчитат ръст от почти 5 на сто на годишна база. При ипотеките спадът за тримесечието е 4%, но ръстът на годишна база достига 29%.

Бургас е единственият от най-големите градове, в който сделките с имоти нарастват и спрямо второто тримесечие, и на годишна база - съответно с 9% и 5%. При ипотеките ръстът е още по-голям - за тримесечието те нарастват почти два пъти, а на годишна база - три пъти.

Единствено пазарът във Варна буксува през третото тримесечие, като отчита минимален спад спрямо второто и 4% понижение на годишна база. Това се дължи на оттеглянето на руснаците от пазара на имоти.

При ипотеките за тримесечието намалението достига 6%, но на годишна база е отчетен ръст от 17%. Това увеличение доказва, че на пазара в морската ни столица преобладават българските купувачи, които търсят външно финансиране, както и че вероятно част от ипотечните кредити са изтеглени за други нужди, а не за закупуване на жилище.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване