Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар в България излезе от кризата

2013-11-12   |  Строителство имоти, 11.11.13

Дъното бе достигнато, цените спряха да падат, сделките нараснаха, сочи доклад на Bulgarian Properties.

Пазарът на имоти навлиза в нов етап на развитие - период, в който се очаква цените да се задържат на настоящите нива за по-дълъг период от време. „Възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период", се посочва в доклад на компанията Bulgarian Properties за тенденциите на пазара през третото тримесечие на годината.

„Цените на имотите реагират бързо на икономическите тенденции и показват точно и на разбираем език накъде вървят нещата, 'Дали икономиката прегрява по време на възходящия цикъл, а по време на кри¬за - колко сериозна е тя и кога ще започне излизането от нея, пише още в анализа.

Според компанията вече се виждат ясни сигнали за започнало възстановяване - ръст при обема на продажбите,спиране на спада в цените, ръст на обема на новоотпуснати кредити и други. „Тенденциите, които се затвърдиха през изминаващата вече година, е че дъното е достигнато, цените спряха да падат, имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на пазара от кризата", заключават експертите.

„Това се случи от една страна благодарение на постоянно нарастващия интерес и покупки на ваканционни имоти по морето от руски купувачи, ефектът от който преля и в другите пазарни сегменти, а от друга - на относителната икономическа стабилност, спада на лихвените проценти по ипотечните кредити до най-ниските им стойности от пролетта на 2006 г. и нарасналия в резултат на това обем на новоотпуснатите кредити, както и на все повечето имоти, обявени на реални пазарни цени", се посочва в доклада.

Изминалото тримесечие е било динамично - както в летните курорти, така и в големите градове. Запитванията от страна на потенциални купувачи са се увеличили с 20% на годишна база, а обемът от сделките с имоти по данни на компанията е нараснал с 5% спрямо третото тримесечие на миналата година. Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи - те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца, сочат още данните на посредника. Втората по големина група на пазара са българските, които купуват основно в големите градове и най-вече в София.

Компанията отчита 10% ръст на сделките в столицата за периода юли-септември. Цените се движат между 720 и 750 евро през последните 1-2 години, като през третото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро/ кв. м при 747 евро/кв. м през второто тримесечие и 710 евро/кв. м за третото тримесечие на 2012 г. Средната обща цена на закупените апартаменти в София е без съществено изменение и през изминалите три месеца е 64 200 евро, изчисляват от компанията.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване