Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ирландският посредник

2012-07-23   |  Капитал, бр.29, 21.07.12, със съкращения

Български курортни имоти купувани в годините на бума основно от англичани и ирландци намират своя нов купувач в лицето на руски клиенти. През бума за 50 000 евро не можеше да придобие дори боксониера на Острова, докато за тази сума купувачите се сдобиваха с двустаен апартамент с изглед към морето в България. Но кризата настъпи и цените се сринаха с до 50%. Спадът съвпадна с потъването на ирландската икономика и рецесията на британската. Така предприемачи от Ирландия промениха стратегията си - вместо да предлагат ваканционни имоти на инвеститори от Острова, те ги продават на на руснаци и украинци.
"Средната им класа става все по-заможна и вече иска да купува ваканционни жилища", казва бизнесменът Дилън Кълън пред в. Irish Independent. За разлика от британците, руските купувачи не искат и да чуят за сделки на зелено с имоти в строеж. "За тях Черно море е като Испания за нас. Търсят нови или почти новопостроени и проверени имоти на добри цени", казва Кълън.

Според български агенции допреди години руските инвеститори основно са се запознавали с офертите по време на изложения в родината им и на място дори са капарирали желаните апартаменти.

Оказва се, че най-примамливите оферти за руските купувачи са именно от страна на ирландците и англичаните. "Те не изпитват никакви сантименти и са склонни дори на загуба от порядъка на 50, 60, 70%", казва Полина Стойкова от Bulgarian Properties. Според нея най-търсени са имоти около 30 000 евро - студиа по 40 кв. м.

Полина Стойкова от Bulgarian Properties казва, че интерес от страна на руските купувачи има към Слънчев бряг, Поморие, Равда , най-вече към затворени комплекси. По данни на агенцията сделки в Слънчев бряг през последните месеци се сключват на средна цена от 475 евро на кв.м спрямо 440 евро през първото тримесечие на годината. Тя допълва, че българските продавачи на имоти трудно могат да се конкурират с ирландските и британските, тъй като в повечето случаи искат по-висока цена за собствеността си, докато чужденците са готови на по-големи отстъпки, за да се оттеглят от българския пазар.

Прочетете пълния текст на статията

Вижте нашите оферти за курортни имоти по морето


  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване