Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ирландският посредник

2012-07-23   |  Капитал, бр.29, 21.07.12, с.38+39

Мечтата на всеки малък, среден и едър предприемач е да открие златната пазарна ниша, в която да прави добър бизнес. Дилън Кълън явно е на прав път. Ирландецът става все по-популярен посредник при разпродажбата на имоти по българското Черноморие на руски купувачи. Начинанието явно е успешно, защото досега над 400 къщи и апартаменти са сменили собствениците си. Но Кълън не спира дотук. Той поощрява продавачите да инвестират получените пари на родните си пазари.

Имотите са купувани в годините на бума основно от англичани и ирландци. Тогава за 50 000 евро те не можеха да придобият дори боксониера в родината си, докато за тази сума се сдобиваха с двустаен апартамент с изглед към морето в България. Но кризата настъпи и цените се сринаха с до 50%. Спадът съвпадна с потъването на ирландската икономика и рецесията на британската. Кълън, който тогава вече бил на българския пазар, веднага усетил възможността и променил стратегията си: вместо да предлага ваканционни имоти на инвеститори от Острова, той искал да продаде техните. Нови купувачи дошли в лицето на руснаци и украинци.
"Средната им класа става все по-заможна и вече иска да купува ваканционни жилища", казва бизнесменът пред в. Irish Independent. За разлика от британците, руските купувачи не искат и да чуят за сделки на зелено с имоти в строеж. "За тях Черно море е като Испания за нас. Търсят нови или почти новопостроени и проверени имоти на добри цени", казва Кълън.

Според български агенции допреди години руските инвеститори основно са се запознавали с офертите по време на изложения в родината им и на място дори са капарирали желаните апартаменти. "Но вече не бързат, много добре са запознати с пазара и внимателно проучват сред немалкото предложения", казва Мариана Даскалова, търговски директор на инвестицонната компания "Грийнлайф". Според нея сред най-търсените са комплексите от затворен тип, които предлагат различни екстри като СПА центрове, забавачници, кафенета и ресторанти и др.

Оказва се, че най-примамливите оферти за руските купувачи са именно от страна на ирландците и англичаните. "Те не изпитват никакви сантименти и са склонни дори на загуба от порядъка на 50, 60, 70%", казва Полина Стойкова от Bulgarian Properties. Според нея най-търсени са имоти около 30 000 евро - студиа по 40 кв. м.

Самият Кълън обяснява, че сделките с негово посредничество варират от 15 000 до 135 000 евро. Сред тези около 400 продажби половината са поделени между ирландски и британски собственици. Той очаква още хиляди имоти да намерят купувачи през следващите години. Около 30 000 ирландци имат недвижима собственост в България на стойност около 1 млрд. евро, казва предприемачът. Компанията му, малко иронично кръстена Appreciating Assets (в превод - поскъпващи активи), има офиси в Дъблин, Лондон и два в България и работи с около 1500 агенции в Русия. Комисионата на Кълън е 3%, като се плаща от купувачите.

В България няма точни проучвания колко от чуждите ваканционни имоти се използват за лично ползване, но според представители на бранша те са между 20 и 30%. Останалите търсят купувачи. Самият Кълън казва, че клиентите му вече не са закъсали продавачи, а търсят нови възможности.
"Много от тях казват: вече в родината ми има добри оферти, от които мога да се възползвам", обяснява той пред в. Guardian. Бизнесменът предупреждава, че е малко вероятно собствениците да върнат парите си. "Единственото им предимство е, че ще получат кешов ресурс, с който да изчистят дълговете си или да го използват за инвестиции", твърди 35-годишният син на общински съветник от Дъблин.
Той посочва за пример свой клиент от Болтън, който използвал "българските" си пари за покупка на имот в града. "Може да стигне с кола до жилището, не зависи от фирми за управление на собствеността, които да му търсят наематели. Ако някой му каже, че пералнята се е развалила или някоя стая трябва да се пребоядиса, той веднага може да разреши проблема", уточнява Кълън.
"Интересното е, че онези ирландци, които по някакъв начин се срамуваха да купуват в България по време на бума, сега разбират, че щяха да загубят далеч повече, ако бяха купили втори дом в родината си". При средна обезценка от 40% в България ирландските инвеститори губят 60% и повече в Дъблин и други градове, тъй като недвижимата собственост там е далеч по-скъпа.
Според него само от началото на 2012 г. негови сънародници са продали около 50 апартамента в България.

"От години казвам, че е време да върнем парите си у дома. В момента могат да се намерят много добри сделки в Ирландия и Великобритания", казва предприемачът пред Guardian и допълва: "Обичам имотния бизнес, защото много малко са активите, които можеш да купиш и с ръка на сърцето да кажеш: няма значение, винаги ще струва нещо. За разлика от акциите, имотите никога няма да стигнат нулата."

Следващата му идея е да отвори офис и в Испания, където цените на имотите досега са паднали с около 30% и вървят към обезценка от 50%. "Движим се, накъдето сочи руският интерес, и напоследък имаме много запитвания за Иберийския полуостров." А там има още повече имоти на ирландци и британци.

Отделно на сайта на Appreciating Assets има обява към британци, които искат да продадат жилищата си в София на купувачи от бившия СССР. И според българските експерти руските инвеститори разширяват интересите си. "Ще има все по-голям интерес от тяхна страна към селски тип къщи, за да се установят за постоянно в България", казва Мариана Даскалова. Тя уточнява, че в момента купувачите са семейства с деца и пенсионери. Повечето сделки са по Южното Черноморие. "Има някакво съживяване на интереса и към Северното Черноморие, най-вече заради връзките с Варненското летище. Но там нямаше и толкова много големи проекти преди кризата", допълва Даскалова.

Полина Стойкова от Bulgarian Properties казва, че интерес от страна на руските купувачи има към Слънчев бряг, Поморие, Равда , най-вече към затворени комплекси. По данни на агенцията сделки в Слънчев бряг през последните месеци се сключват на средна цена от 475 евро на кв.м спрямо 440 евро през първото тримесечие на годината. Тя допълва, че българските продавачи на имоти трудно могат да се конкурират с ирландските и британските, тъй като в повечето случаи искат по-висока цена за собствеността си, докато чужденците са готови на по-големи отстъпки, за да се оттеглят от българския пазар.

Вижте нашите оферти за курортни имоти по морето


  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване