Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Изгодното банково кредитиране активизира жилищния пазар

2017-09-15   |  Строителство имоти, бр.28,11.09.17, с.16

Източник: Bulgarian Properties

Средната цена на жи­лищата в София достигна 1060 евро/кв. м при 985 евро/кв. м в началото на годината. Това показват данните на водещи аген­ции за имоти за второто тримесечие на 2017 г. Според тях нараства­нето на цените на три­месечна база е 7,6%, а на годишна се запазва на нива като през първо­то тримесечие, а именно - бележи ръст от 18%. средната покупна цена на жилищата е 91 000 евро, отчитат брокери. Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още обаче не са достигнати пикови­те стойности от третото тримесечие на 2008 г., когато беше бумът преди кризата. Тогава средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв. м.

Ускореният темп на нарастване на цените в София започва от второ­то тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година увеличенията се движат между 15 и 18 процента. Данните сочат, че це­ните на имотите в столи­цата нарастват най-силно през второто тримесе­чие на годината. и през миналата година, и през тази усетихме значител­ни ръстове именно през месеците април и май, след което пазарът се пренастройва и следват силни летни и есенни месеци с увеличаване на обема продажби.

Сделките

През последните 3 го­дини продажбите в Со­фия нарастват равномер­но с по около 8% годиш­но. Ръстовете, регистри­рани от Агенцията по вписванията, се забавят през последните месеци, но това се дължи в голя­ма степен на значителния дял на продажби на ново строителство, което е в процес на изграждане, и вписването на сделки­те ще стане на по-късен етап. Броят на продаж­бите в София е около 25 000 на година, което все още е далече от ни­вата в бума, когато дос­тигаха до 45 000 сделки годишно. Това предпола­га един много по-балан­сиран пазар и е още една индикация, че не можем да говорим за прегряване и балонизиране на жи­лищния пазар в столи­цата.

Покупателната възможност

Достъпността на жи­лищата, измервана като съотношение на цената на квадратен метър в Со­фия, и средната заплата за града остава в рамките на 1.4, като бележи леко повишение спрямо мина­лата година. Това означа­ва, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1.3 и 1.4 от 2014 г. насам.Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по дан­ни на БНБ, което е ис­торически най-ниското им ниво. Това стимулира покупките с кредит, сочат анализатори. Банковото кредитиране продължа­ва да нараства, като от­пуснатите кредити през второто тримесечие беле­жат рекорд за последни­те години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар. Въ­преки високите нива на кредитиране обаче да­нните сочат, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума. Това е по­твърждение за по-здра­вата основа, върху която се развива пазарът през 2017 година.

Изводите

Макар растежът на цените на имоти в Со­фия да доближава 20%, не можем да говорим за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на години­те на стагнация, комен­тират брокери. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г. Това показва, че засега тем­повете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.

Вижте изгодни оферти ново строителство гр. София

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване