Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

TV7: Лихвите по жилищните кредити намаляха до рекордни нива

2014-06-09   |  www.news7.bg, 08.06.2014

В репортаж за ипотечните кредити, TV7 потърси мнението на Оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

В битката за клиенти банките все повече уеднаквяват условията си и ипотечните кредити стават по-изгодни. Само за месец, лихвите по жилищните кредити намаляха до рекордни нива. Това е резултат от промените в закона за потребителския кредит, които премахнаха част от таксите за отпускане на кредити.

Ефектът вече се усеща и на пазара на имоти - от началото на годината посредниците отчитат с около 5% повече продажби на жилища.

Промените в Закона се очаква да влязат в сила от края на юли, но повечето банки вече са променили условията по кредитите си. Към края на април средният годишен процент на разходите по кредитите в лева е 7,5%, а при тези в евро - 7,7%. Само допреди няколко месеца такава беше стойността на лихвата по заема без да се отчитат таксите и разходите на трезора.

"Тъй като, законово ще отпаднат тези изисквания и такси, голяма част от големите банки и финансови институции вече промениха част от условията по своите кредити и доста активно ги предлагат, така че това поведение стимулира в някаква степен повече активност и в този сегмент" коментира Иван Велков от Национално сдружение "Недвижими имоти".

"Усещаме и едно завръщане на купувачите да теглят кредити. Разбира се, по-предпазливо, по-премерено, в по-малък процент от цената, в сравнение с предишни години", заявява Оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

За да не поемат излишен риск, най-често хората търсят кредит за около половината от стойността на имота - сума между 25 и 50 хил. евро. Имот със заем, обаче, купуват основно жителите на столицата и големите градове.

"Тъй като, най-активните купувачи в момента са купувачите на първи дом. Младите семейства вече все повече се ориентират към апартаменти с поне две спални, за да могат да осигурят една качествена среда на живот", добавя Полина Стойкова.

"Със сигурност има оживление, но когато се говори генерално за цялата статистика, не бива да забравяме, че основната част от сделките в последните години бяха със земя", казва Иван Велков.

Търсят се предимно жилища в нови сгради, но тъй като засега и купувачи, и банки подхождат предпазливо към сделките на зелено, най-купувани остават готовите жилища.

Повече за новостите в ипотечното кредитиране

Получаване на предварително одобрение за кредит

Вижте най-новите ни оферти от София

Гледайте репортажа, излъчен в новините по TV7.