Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Най-предпочитаните видове жилища и квартали в София

2015-07-29   |  www.profit.bg, 29.07.2015

Тристайните апартаменти имат тотален превес през изминалите месеци, що се отнася до покупката на имот у нас. „Те съставляват почти 50% от продадените жилищни имоти по данни на BULGARIAN PROPERTIES", заяви за Profit.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Двустайните апартаменти са едва 25% от реализираните продажби, 15% са многостайните апартаменти, а 10% са къщи. Делът на закупените тристайни апартаменти нараства за сметка на двустайните.

Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните бяха с почти равен дял, констатира още Стойкова.

Средната площ на закупените жилища нараства на 100 кв. м при 74 кв. м в началото на годината. 50% от закупените жилища са с ТЕЦ.

Най-предпочитаните квартали за София

По данни на BULGARIAN PROPERTIES Лозенец е един от най-предпочитаните квартали в София през второто тримесечие, като също така той държи и най-високи цени – сделки се сключват на около 1100 евро/кв. м.

Центърът също постепенно си възвръща интереса на купувачите. Други популярни квартали са Студентски град и Витоша, където има предлагане на качествено ново строителство на добри цени.

Традиционно голямо търсене има и в Младост, както и южните квартали по протежението на бул. България. Това са открояващите се квартали, но като цяло сделки се сключват относително равномерно във всички останали квартали на столицата.

Тухла или панел?

Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените жилища през последните няколко месеца. Панелните жилища са около 15% от закупените имоти.

Метрото продължава да е фактор

Метрото е и ще става все по-силен фактор при търсенето на имоти, тъй като то вече се доказа като удобен и ефективен транспорт и все повече хора го предпочитат. Така че и в бъдеще имотите, които са близо до спирки на метрото, вкл. и на бъдещи такива по новите линии, които сега се изграждат, ще се радват на по-голямо търсене и съответно ще държат по-стабилни цени.

Как влияят понижаващите се лихви у нас на жилищния пазар?

Лихвите по кредитите и достъпът до жилищно кредитиране като цяло е може би най-силният двигател, който влияе на имотния пазар, споделя Стойкова.

Така че определено смятам, че сегашните много добри лихвени нива и условия по кредитите ще доведат до увеличено търсене и повече сделки с имоти. Това вече е факт от година насам - виждаме тенденция на постоянен спад в лихвените нива, който води до непрекъснато увеличение на броя на реализираните покупки на имоти, завърши тя.

Разгледайте нашите оферти на тристайни апартаменти в София

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване