Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Новото строителство движи жилищния пазар в София

2016-04-19   |  capital.bg

Продажбите на ново строителство са основният двигател на пазара на жилищни имоти в София през първото тримесечие на 2016 г., показват наблюденията на агенцията Bulgarian Properties. От компанията отчитат запазване на наблюдаваната през последните тримесечия тенденция към растеж в цените на имотите и увеличаващ се интерес към новостроящите се обекти.

По-нови и по-скъпи

Данните на Bulgarian Properties показват, че през първото тримесечие средната цена на продадените в столицата апартаменти се е повишила с 8.4% спрямо година по-рано и достига 835 евро/кв.м, като по този начин се затвърждават достигнатите през последното тримесечие на миналата година равнища от над 800 евро/кв.м. Поскъпването спрямо края на 2015 г. е с 2.5% (виж графиката).

Средната стойност на имотите в новостроящи се сгради пък е с около 100 евро/кв.м по-висока спрямо средната общо за пазара цена – около 950 евро/кв.м. На фона на по-скъпите оферти от агенцията все пак отчитат засилено търсене именно на новопостроени жилища, в това число и на такива, които все още не са завършени, като според наблюденията им 50% от продажбите за тримесечието в столицата са били именно на такива имоти.

"Купувачите вече са много по-уверени в закупуване на жилища и "на зелено", твърди изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. "Често ставаме свидетели на висок процент реализация на площите в жилищни проекти дори преди започване на самото строителство", допълва тя.

Статистиката за средната обща цена на придобиваните имоти също илюстрира този интерес – общо за пазара тя е била 79.8 хил. евро в началото на 2016 г. в сравнение с 90 хил. евро само за новопостроените жилища.

Същевременно от компанията отчитат и известно разминаване в предпочитанията на клиентите с тези на продавачите. "Купувачите като че ли изостават от пазарните тенденции, тъй като все още голяма част от търсенето е за апартаменти до 50 хил. евро, а предлагането на такива имоти е силно ограничено особено в предпочитаните квартали и в сградите ново строителство", обяснява Стойкова.

Като цяло анализът на пазара за изминалото тримесечие показва, че търсенето остава съсредоточено най-вече към двустайните и тристайните апартаменти, като средната площ на закупените от началото на годината жилища нараства леко спрямо края на 2015 г. и достига 90 кв. м.

Географски предпочитания

От агенцията наблюдават нарастване на интереса към кварталите в близост до Южния парк и особено "Хладилника" и "Кръстова вада". "Този район става все по-привлекателен за купувачите заради наличието на удобства, търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша", обясняват от дружеството.

Сред предпочитаните от клиентите квартали са и Студентски град и "Витоша", които са на челни позиции по закупени жилища и през тази година, като фактори за това са както наличието на ново строителство, така и добрите цени на имотите – средно около 730 евро/кв. м, отбелязват от агенцията. Най-високи остават цените в "Лозенец" и центъра, където средната покупна цена за изминалите месеци е била между 1200 и 1500 евро/кв.м.

Вижте повече за комплекс Vitosha View

Вижте нашето ново предложение за апартаменти на входа на Южния парк!

Вижте всички обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас


  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване