Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на недвижимости излезе от кризата

2016-01-05   |  Строителство имоти, бр.1, 04.01.16

Пазарът на недвижими имоти в България излезе от шестгодишния период на криза. Наблюдава се сериозен ръст на сделките в най-големите градове в страната, отчита се недостиг на предлагането на жилища под наем и на качествени индустриални площи.

Заради осезаемия спад на лихвите по депозитите пък се очаква част от спестените пари да се насочат с инвестиционна цел към пазара на имоти. Това показват анализите на водещите агенции за 2015 г., представени по време на дискусия в София.

Участниците коментираха проблема с нелоялната конкуренция и възможните решения, сред които регулация на бизнеса, възобновяване на официалните статистики от НСИ и въвеждането на ексклузивни договори между купувачи и продавачи на имоти.

„За първи път от повече от десетилетие станахме свидетели на активизация на имотния пазар основно в резултат на местно търсене и вътрешни фактори. Това показва, че пазарът се е върнал към фундаментите си и е в една много по-стабилна позиция, която дава перспективи за устойчивото му развитие", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на „Bulgarian Properties".

Тя допълни, че очакванията й са този подем да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София и големите градове между 4 и 7%.

По отношение на мястото на българските имоти спрямо европейския пазар анализите показват, че българският пазар е един от най-ниско ценовите. В цяла Европа се забелязва ръст на имотния пазар, като за първите 9 месеца на 2015-а ЕС отчита най-голямо увеличение в бизнес имотите от 2008 г. насам. Лихвените проценти по кредитите в Европа са 1-3%, докато у нас те са над 4-5 на сто.

Разгледайте най-новите ни оферти за продажба и наем

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване