Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

BULGARIAN PROPERTIES представи данните от тримесечния си анализ по ТВ7

2012-04-11   |  ТВ7, 11.04.2012

Полина Стойкова – Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES – бе гост в сутрешния блок на ТВ7 "Добро утро, България" на 11.04.2012. Тя коментира състоянието на пазара на имоти през първото тримесечие на 2012 г. и дали е изгодно да се купи жилище в момента.

През последната половин година почти няма движение в цените, за разлика от предишните периоди, когато имаше нервност на пазара, показват наблюденията на Полина Стoйкова. По думите й основно се търсят евтини (до 50 хил. евро) апартаменти, но напоследък се забелязва тенденция хората да търсят и по-големи имоти. В някои квартали има оферти за под 500 евро на кв. м., добави Полина Стойкова.

През последните 6 месеца цените и сделките се задържат стабилни и пазарът е достигнал равновесие. В момента има качествено и разнообразно предлагане.

Според данните на BULGARIAN PROPERTIES средните цени на жилищата в големите градове, на които се сключват сделки през изтеклото тримесечие са подобни на тези в края на 2011 г:

• София – 735 EUR/кв.м.
• Пловдив – 530 EUR/кв.м.
• Варна – 750 EUR/кв.м.
• Бургас – 580 EUR/кв.м.

Търсят се предимно евтини жилища, но през последния месец се търсят и по-скъпи жилища с по-голяма площ.

На въпроса за колективното пазаруване Полина Стойкова коментира, че ключовото на тази идея са големите намаления в цените на оферираните имоти. Това е валидно и за всички други рекламни канали. Ако продавачите са достатъчно гъвкави и предлагат атрактивни цени, това привлича интерес и се стига до повече сделки.

При ваканционните имоти тенденцията е, че тази година има повече интерес към ски курортите, а пазарът на имоти в морски курорти е все така динамичен, дори и през зимата. Купувачите в ски курортите са предимно българи и руснаци, а в морските курорти – предимно руснаци.

При селските имоти характерно е, че се купуват малко по-скъпи къщи, които са годни за обитаване. Качественото предлагане на селски имоти в момента среща интерес от страна на купувачите.

Кредитирането

Кредитирането продължава да е по-рестриктивно в сравнение с годините преди кризата, но банките започват да намаляват изискванията към своите клиенти. Друга тенденция на пазара на кредитиране е, че банките вече са по-склонни да отпускат по-голямо кредитиране, което означава по-малко самоучастие от страна на кредитополучателя.

Имотите, които предимно се кредитират са тези в големите градове – завършени имоти с получен Акт 16.

Тенденцията за поевтиняване на кредитите продължава, като по-изгодните условия са за нови клиенти на банките. В момента кредити теглят предимно млади семейства или хора на възраст между 30 и 45 години с достатъчни доходи.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова по ТВ7:

Get the Flash Player to see this player.




  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване