Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова за Капитал: Възходящият тренд в София ще продължи

2016-11-23   |  capital.bg

Капитал интервюира експерти от водещи компании за недвижими имоти относно случващото се на пазара и тенденциите за следващата година. На въпросите на икономическия ежедневник отговори Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS

1. Каква беше изминалата година, с какво се различаваше от предходната?

През 2016 г. станахме свидетели на един минибум, или по-точно казано - едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в големите градове, какво- то не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара. Като че ли пазарът беше под някакъв натиск в годините 2010 - 2015, който не позволяваше на позитивните процеси да се проявят с пълна сила, да се оттласне пазарът от дъното, и макар цените и обемите продажби да започнаха да нарастват още през 2014 г., като че ли винаги оставаше съмнение доколко тези тенденции са устойчиви. Изминалата година показа, че не само, че са устойчиви, но и че са подценени и че има много голям заряд в пазара, който вече не може да бъде задържан и трябва да се компенсират годините на стагнация.

2. Каква е прогнозата ви за 2017 г.?

Ето какви са основните различия на 2016 г. спрямо предходните:
• За пръв път от 2008 г. измерваме двуцифрен ръст в цени на имотите в София.
• За пръв път може би от 15 години пазарът е движен основно от местни купувачи, които са подкрепени и от отлични условия по ипотечното кредитиране, каквито до момента не сме имали.
• За пръв път имаме такъв огромен недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на скокообразно нарасналото търсене.
• За пръв път през тази година близо половината от сделките на ваканционния пазар са от българи, т.е. местното търсене прелива и в други сегменти на пазара, каквито от възникването им през 2003 г. до момента са били винаги доминирани от чуждестранни купувачи.
• За пръв път имаме възходящ цикъл на пазара, който да е в резултат на фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Тоест можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране.

През следващата година възходящият тренд в София и другите големи градове ще продължи, като създалата се конкуренция между новите сгради и между тях и обектите на вторичния пазар ще доведе до една по-пъстра картина на предлагането, която ще успее да удовлетвори търсенето, което все още не е намерило реализация. В този смисъл очаквам по-значително увеличение на обема продажби, отколкото на цените на имотите. Местното търсене отново ще бъде доминиращо на пазара. При сложната международна картина трудно може да се предвиди как ще се промени интересът към имоти в България, който през тази година беше потиснат поради липсата на руски купувачи, от една страна, и Brexit, от друга.

3. Ще продължи ли строителството на нови проекти в София?

Строителството ще продължи още поне две години. Инерцията, която в момента се набира, няма как да отшуми, особено кога- то и търсенето е налице. Все по-трудно ще става намирането на подходящи терени за строителство и новото качествено строителство ще задържи и ще увеличава постигнатите цени, тъй като, от една страна, то е много по-добро от предходната вълна ново строителство, а от друга страна, няма да има възможност за много голямо предлагане на такова поради изчерпване на атрактивните терени.


Вижте нашите оферти, подходящи за инвестиция



За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас



  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване