Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Брокери очакват повече сделки и по-спокоен ръст на цените на жилищата през 2017 г

2016-12-05   |  capital.bg

Засилено търсене, по-голямо предлагане и покачване на цените на жилищата в София. С това се характеризира пазарът, обобщиха представители на над 40 агенции на недвижими имоти по време на дискусията, организирана от сайта Imoti.net в четвъртък. Експертите обаче смятат, че не може да се говори за балон, защото ръстът е устойчив. Сред заключенията от дискусията е и това, че за пръв път от години водещ двигател е местното търсене, дори във ваканционния сегмент, където повече от половината от сделките вече се сключват с български граждани.

Стабилен пазар

"През тази година се наблюдава цялостна промяна на нагласите на пазара, като има бързо разгръщане на тенденции, натрупвани през последните години", коментира Полина Стойкова от Bulgarian Properties. Според нея в София масово стартират големи обеми ново строителство на фона на постоянно нарастващото търсене. Сделките от началото на годината отчитат ръст с около 10 на сто, показват данните на компанията. Това се отразява и на цените на имотите в столицата - средно 800 евро за кв.м в началото на годината и 900 евро през третото тримесечие, сочи още статистиката на агенцията. При новото строителство средните цени варират около 950 - 1000 евро за кв.м, а на вторичния пазар са с около 80 - 100 евро по-ниски. Скъсяват се и сроковете за реализация на имотите, като в някои случаи продажби се осъществяват и за около месец.

"Заради силния пазар в големите градове, стимулиран от миграцията, отново се появяват предприемачи без опит, които искат да спечелят от тенденциите", коментира Страхил Иванов от "Явлена". Според него има плашещи негативни примери за инвеститори, които не са обезпечили финансово проектите и не са предвидили всички рискове. На подобно мнение е и Мартин Иванов от Smart Brokers, според когото силният ръст на сделките на зелено увеличава рисковете от неспазване на срокове и незавършване на сгради.

С позитивен поглед към 2017 г.

За следващата година брокерите на недвижими имоти очакват повече сделки и по-спокоен ръст на цените на жилищата на фона на очакваното ново строителство, което ще излезе на пазара през 2017-2018 г. Според тях това ще осигури и повече равновесие на вторичния пазар, където се очаква предлагане на по-разумни цени.

Вижте нашите топ обекти ново строителство в София

Вижте най-новите обяви в София


  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване