Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Предстои силен сезон за имотния пазар в ски курортите

2013-11-18   |  168 часа, 15.11.13

Имаме индикации за един силен сезон и в ски курортите, смятат от BULGARIAN PROPERTIES. Активността в Банско, Боровец и Пампорово е била сравнително висока и през летния сезон. Там продължава спадът в цените.

Понякога пролетта и лятото са по-активни сезони за продажба на имоти в ски курортите, отколкото зимата. Все пак условно най-динамични са месеците от януари до март. Според BULGARIAN PROPERTIES имотите в ски курортите най-трудно ще се възстановят от кризата. Това дава възможност за изгодни покупки, тъй като цените са в абсолютния си минимум.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за третото тримесечие на 2013 г. е 375 евро на кв. м. Сумата е с 6% по-ниска от предходния период. Средната цена на закупените апартаменти в Банско и Пампорово е 25 400 евро. През лятото на 2013 г. са сключени повече сделки в зимните курорти, отколкото през предходната година. Боровец продължава да държи най-високите цени и сделките са за около 600 евро/кв. м.

" Очакваме засилване на търсенето през зимата. Тогава пристига потокът от туристи и голяма част съчетават почивката и покупката на имоти", коментира Полина Стойкова. Отсега има заявки за януари и февруари. Купувачите в зимните курорти са разнообразни за разлика от тези по морето. Българите започват да се интересуват все повече от Банско, Пампорово и Боровец. Сред купувачите има британци и руснаци, както и единични случаи от други страни."Там аудиторията е по-широка, но интересът е по-слаб и няма такъв голям обем сделки. Затова цените са доста ниски", смята оперативният директор.

Българските купувачи се насочват основно към апартаменти на атрактивни цени - около 15-20 хил. евро. В повечето случаи се интересуват от имоти с една спалня, по-малки квадратури, тип хотелски. В този сегмент няма интерес към инвестиции, въпреки че цените са сравнително ниски и има перспектива за ръст в дългосрочен план." Ако купят жилище и го дадат под наем, най-доброто, което собствениците могат да постигнат засега, е да покрият разходите си по поддръжка. Не могат да разчитат на приходи", твърди оперативният директор. 80% от сделките в зимните ски курорти се сключват за апартаменти. Така е и по морето.

Летните ваканционни имоти
през 2013 г. продължават да привличат интерес. "Продажбите през третото тримесечие се увеличиха с около 20% на година и цените започнаха да се движат нагоре", изчисляват от BULGARIAN PROPERTIES. Стойността на продадените апартаменти в Слънчев бряг за този период е около 570 евро на кв.м спрямо 490 евро през 2012 г. Средната цена на закупените през 3-тото тримесечие апартаменти е 33 700 евро. Руските купувачи са най-активни и при покупката на селски имоти в страната. Те са около 30% от общия брой на купувачите за 3-тото тримесечие. Основният интерес е към селата около Бургас, Стара Загора, Пловдив и Ямбол. Втората по големина група купувачи на селски имоти са британците - 20%. През изминалото тримесечие те са се насочвали основно към селата около Велико Търново, Пловдив и Видин, казват от BULGARIAN PROPERTIES. Българските купувачи са едва 10% от купувачите на такива имоти.

Разгледайте нашите имоти в ски курорти за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване