Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Продаваме жилище за три месеца

2015-04-20   |  Монитор, 20.04.2015

От началото на годината времето за продажба на жилище е паднало до 80 дни, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. Според анализа на агенцията тенденцията е по-бързо да се реализират имотите, тъй като няма много качествено предлагане и хубавите жилища не стоят дълго на пазара.

Срокът за продажба е доста по-малък от този за миналата година, когато беше 104 дни. За четвъртото и третото тримесечие на миналата година той е бил съответно 91 и 96 дни. През 2013 г. средното време за продажба е 97 дни или малко над 3 месеца, а година по-рано - около 4 месеца.

„Цената влияе на времето на сделката”, каза за „Монитор” Полина Стойкова, Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES. „Ако е пазарна, то по-бързо се намира клиент. Най-ликвидни са малките апартаменти, които съответно са и на най-ниски цени - те се реализират за под 2 месеца”, коментира тя.

„При луксозните имоти срокът на продажбата е по-дълъг, което е нормално, тъй като все пак кръгът от потенциални купувачи е по-тесен. Там продажбата обикновено отнема около 10 месеца, но и при лукс имотите има тенденция за ускоряване заради ограниченото предлагане”, пояснява Полина Стойкова.

По думите й най-къс е срокът, когато офертната цена е поне 5% по-ниска от средните офертни за дадения район и тип. Тогава имотът се купува в рамките на до 2 месеца, и то най-често без допълнителна отстъпка.

„При офертна цена по-висока от средната имотът застоява по-дълго и се налага да се правят отстъпки в цената. Това в крайна сметка води до това, че продавачът е загубил и време, и пари в сравнение с това ако е обявил имотът на добра пазарна цена още първоначално”, смята Стойкова.

Според нея продавачите не биват да забравят решаващото значение на офертната цена на имота за по-бързо намиране на купувач. Тя трябва да е съобразена с индивидуалните характеристики на имота и цените на конкурентните оферирани на пазара имоти.

При формирането на офертната цена на имота особена роля играят местоположението и площта на имота, типът на строителство и годината на изграждане, етажът, изложението, както и състоянието на общите части на блока.

Изчисленията на брокерите от агенцията сочат, че през първото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 771 евро/кв. м. В периода октомври - декември 2014 г. тя била на ниво от 764 евро/кв. м.

Средната площ на купените апартаменти от началото на годината е 74 квадрата, сочи статистиката. С почти равен дял, но все пак с лек превес са закупените двустайни - 45%, а 40% са тристайните. Останалите продажби се разпределят между гарсониери, многостайни апартаменти и къщи. Все по-често купувачите тръгват с желание да закупят в даден район, който впоследствие променят на друг при намиране на имот, който пасва на изискванията им.

70% от закупените жилища са тухлени, а имотите в панелни и ЕПК сгради са равно предпочитани и съставляват по 15% от осъществените сделки за първите месеци на годината. 50 от апартаментите с нови собственици са с централно топлоснабдяване.

ПРОДАЙТЕ ИМОТА СИ С НАС!

Разгледайте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване