Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Размина ли се апокалипсисът на пазара на ваканционни имоти?

2015-08-03   |  www.investor.bg, 31.07.2015

Морските курорти

Според Националното сдружение „Недвижими имоти“ спадът на сделките по Черноморието извън градовете Варна и Бургас достига 60 на сто на годишна база.

Същевременно в двата града се регистрират немалки ръстове и на сделките, и на цените. Купувачите са и българи, но и руснаци, които искат за постоянно да се заселят в страната.

Според Bulgarian Properties второто тримесечие е било по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт на годината, макар че сделките като цяло намаляват в сравнение с миналата година.

В най-големия ни курорт – Слънчев бряг, се отчита спад на реализираните продажби на имоти от 30 на сто на годишна база за второто тримесечие. Средната цена на закупените апартаменти достига 600 евро на кв.м. - близо до цените от 2014 г., отчита компанията.

Офертните цени обаче се стабилизират и задържат нивата си, след като в първите месеци на годината отбелязаха спад с около 10 на сто. Активни купувачи към момента са както руснаци, така и украинци, британци, българи и други националности.

Имоти в Бургас към момента се купуват най-вече от българи, като се забелязва, че Сарафово привлича доста голям интерес напоследък, посочват от компанията. Средната цена на продадените апартаменти в града, според данни на компанията, е 785 евро/кв.м към края на юни.

На юг от Бургас през последните месеци се купуват имоти най-вече около Созопол и Лозенец и то предимно от български купувачи, отчитат още от агенцията.

Що се отнася до района на Варна, сделките, сключени с посредничеството на агенцията, се увеличават към края на юни на годишна база. Средната цена на апартаментите във Варна е сходна с тази в София - 800 евро/кв.м, отчитат от агенцията.

Най-многобройни купувачи в района са българите, които купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, като най-предпочитани са имотите в голф курортите.

Кой купува

Доминиращите до миналата година руснаци през първото полугодие намаляват с 60 на сто, отчитат от Bulgarian Properties. Причините – икономическата криза в Русия и отслабената рубла. Частичното възстановяване на валутата обаче е успяло да върне част от руснаците обратно в играта, посочват експертите.

Британците логично се завръщат на пазара на ваканционни имоти заради силната лира, като активността им се засилва в цяла Европа предвид предимството на валутата пред еврото. Запитванията от британци са с 30% повече, а продажбите на имоти на британци в България бележат 60% ръст, отчита още компанията. Този ръст обаче е от много ниска база и не може така бързо да се възстанови след спада от предходните години.

Друга интересна тенденция е нарасналият интерес и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци – ефект, който беше очакван и който следва от цялостната ситуация в страната. Техният интерес е основно към Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите, посочват от Bulgarian Properties.

Нарастват като дял и купувачите от други страни. През последните месеци към пазара на ваканционни имоти в България интерес проявяват представители на Франция, Белгия, Германия, Холандия, Латвия, Чехия, Израел, Гърция и други страни, включително САЩ и Канада.

Разгледайте нашите ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване