Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Руски купувачи съживяват имотния пазар

2012-11-09   |  www.dnevnik.bg, 06.11.2012

Увеличените покупки на морски ваканционни имоти на клиенти от Русия, засилването на интереса им и към зимните курорти, както и нарасналите сделки за селски къщи в югоизточна България през третото тримесечие са първите сигнали за съживяване на имотния пазар, сочи анализ на "Бългериан Пропертис" ООД.

Заради несигурността на потенциалните местни купувачи за бъдещите им доходи и липсата на интерес от чужденци в София се търсят предимно жилища с цена до 50 хил. евро. Тенденцията е от средата на миналата година, но според авторите на анализа ще продължи и през следващата.

Средната цена на продадените апартаменти в столицата през третото тримесечие по данни на компанията е 710 евро на кв. м. при 715 евро/кв.м. през предишното. За изминалите 9 месеца от 2012 г. средната цена на продадените в София апартаменти е 720 евро/кв.м., а средната офертна цена е 895 евро/кв.м. И двете цени са най-ниски от 2006 г. насам.

Заради интереса на руски купувачи продажбите на имоти по Черноморието нараснаха с 30% спрямо юли - септември 2011 г. Интересът е главно на юг - Слънчев бряг, Поморие, Ахтопол, Созопол, Лозенец.

Цените в Слънчев бряг варират от 250 евро за кв. м до 750 - 850 евро за кв. м, според отдалечеността от плажа.

Интересът към зимните курорти се съживява заради все по-ниските цени, коментират авторите на анализа. Най-евтиният в Европа ваканционен пазар е Банско, където средната цена е 400 евро/кв.м. Купувачите са не само чужденци, но и все повече българи - любители на зимните спортове. В Пампорово средната цена е 430 евро като и тук купувачите са предимно от Русия.

Анализаторите на пазара отчитат засилване на интереса към покупка на селски къщи, като средната цена е 22 хил. евро. Доминира интересът към околностите на Бургас, но също и край Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово. В тези райони къщите са доста по-евтини, отколкото край морето, така че качествен и ремонтиран имот може да се намери и за около 15 хил. евро.

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване