Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Силно тримесечие за продажбите и цените на жилищата в София отчитат брокери

2016-04-18   |  investor.bg

Силен старт за имотния пазар през 2016 г. – чувствително увеличение на продажбите, затвърждаване на тенденцията за ръст в цените и огромен интерес към обекти ново строителство – така обобщават изминалите първи месеци на годината от Bulgarian Properties.

„Изключително висок интерес отчетохме към имоти ново строителство, като купувачите вече са много по-уверени в закупуване на жилища и „на зелено“. Често ставаме свидетели на висок процент реализация на площите в жилищни проекти дори преди започване на самото строителство“, коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на агенцията.

„Купувачите като че ли изостават от пазарните тенденции, тъй като все още голяма част от търсенето е за апартаменти до 50 хил. евро, а предлагането на такива имоти е силно ограничено, особено в предпочитаните квартали и в сградите ново строителство“, допълва Стойкова.

Над 8% ръст на средните цени

По данни на Bulgarian Properties през първото тримесечие на 2016 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 835 евро/кв.м.

След като за първи път от 2011 г. насам средната цена премина границата от 800 евро/кв.м през последното тримесечие на 2015 г., тенденцията на нарастване продължава, а нивата над 800 евро/кв.м се затвърждават.

Жилищата в София се продаваха средно за 815 евро/кв.м през четвъртото тримесечие на 2015 г. и за 770 евро/кв.м година по-рано. Съответно нарастването на цените на имотите в столицата за първото тримесечие е в размер на 2,5% спрямо предходното тримесечие и 8,4% на годишна база, изчисляват от агенцията.

От началото на годината ясно се очертава тенденцията на засилено търсене на жилища ново строителство. За изминалите месеци 50% от реализираните продажби в София са с жилища ново строителство, като голяма част от тях са в новостроящи се сгради, включително такива, които са в съвсем начален етап.

Данните на агенцията сочат, че средната цена на реализираните сделки с имоти в новостроящи се сгради е 950 евро/кв.м. – с около 100 евро/кв.м. по-висока от средната цена за пазара.

Данните сочат още, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за изминалите 3 месеца от годината е 79 800 евро, а конкретно за жилищата ново строителство – 90 хил. евро.

Параметри на закупените жилища

Двустайните и тристайните апартаменти имат равен дял в реализираните продажби през изминалите месеци и заедно съставляват 85% от закупените жилища в София. Прави впечатление, че има нарастване на дела на закупените жилища с 3 спални – 10% от закупените жилища. Повечето от тях са в новостроящи се сгради, които са все още в ранен етап на реализация и дават възможност за обединяване на апартаменти с цел постигане на по-просторни жилища с повече помещения според нуждите на купувачите.

Средната площ на закупените жилища през изминалите месеци е 90 кв.м – нараства спрямо предходното тримесечие поради по-големия дял закупени жилища с 2 и 3 спални. Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 5-ти етаж, но не липсва интерес и към 6-ти до 8-ми, когато сградата предлага красиви гледки.

Търсене по квартали

Районът на „Хладилника“ и „Кръстова вада“ – по протежение на бул. „Черни връх“, около мол Paradise Center и нагоре към околовръстния път става все по-привлекателен за купувачите заради наличието на удобства, търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша, посочват от компанията.

Друга особено притегателна зона за купувачите са районите около Южния парк.

Студентски град и „Витоша“ също са сред харесваните от купувачите. Наличието на ново строителство и добри цени на имотите (средно около 730 евро/кв.м.) ги нарежда на челни позиции по закупени жилища и през 2016 г.

Лозенец и центърът продължават да държат лидерството по цени на жилищата – средната покупна цена през изминалите месеци там е между 1 200 и 1 500 евро/кв.м.

Различните части на „Младост“ също са сред най-търсените от купувачите, като за „Младост“ е характерно, че е налично голямо търсене и за панелни жилища, сочат наблюденията на брокерите.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

Вижте всички наши обяви от София


  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване