Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Слънчев руски град

2013-04-08   |  www.capital.bg, 05.04.2013

Черноморието посреща сезона с очакване за стабилни продажби и леко по-високи бюджети за покупка на ваканционни имоти.

"Днес в България имоти не продават само мързеливите...". Фразата е от форум на рускоговорящи купувачи и е нагледен пример за мащабите, които придоби този бизнес по Черноморието. Посредници и инвеститори са категорични: за поредна година България е най-популярната дестинация за покупка на ваканционни жилища сред руснаците. Макар и за тези с по-скромни бюджети. Картината потвърдиха и последните имотни изложения в Москва, които показаха добри перспективи пред българския пазар, но и нарастваща конкуренция в международен план.

Все пак очакванията може да се обобщят така: продажбите ще се задържат около досегашните си нива - около 11-12 хил. сделки годишно по данни на регистъра Булстат от последните години, основната част от които в Бургаско. А бюджетите за покупка леко нарастват, след като стана ясно, че за 20-30 000 евро по Черноморието трудно може да се намери добър имот.

Пазар за всички

Това, което привлича руските купувачи в България, може да се обобщи с няколко думи – достъпни жилища край морето. Търсенето обикновено се разклонява в две посоки – студия и апартаменти в затворените комплекси в курортите или имоти в жилищни сгради в градовете.

В първия случай купувачите търсят място за дълга семейна ваканция и според главния редактор на портала за продажба на имоти зад граница prian.ru Филип Березин за момента това са най-масовите сделки по Черноморието. Изискванията са за добра инфраструктура, качествено строителство и професионално управление на комплексите. А недостатъците – солените такси за поддръжка и фактът, че извън активния сезон животът в курортите замира.

Никола Стоянов, съдружник в агенция BULGARIAN PROPERTIES, наблюдава същия фокус на интерес сред руските купувачи. По думите му основните сделки са във ваканционните комплекси, строени последните три-четири години в района РавдаНесебърСлънчев брягСвети Влас, който вече се оформя като истински мегаполис и често е наричан "Слънчев град" заради плътното застрояване. Не толкова масов е интересът на юг от Бургас, към Созопол и Черноморец, където в гъмжилото от ново строителство се обособиха и по-висок клас комплекси ("Санта Марина", проектите на "ГрийнЛайф", Флорес гардън...). Районът обаче е по-слабо познат сред рускоговорящите купувачи, докато много от тях са идвали в Слънчев бряг като туристи.

Наблюденията на брокерите се потвърждават от статистиката за сделките с имоти, според която регистрираните (общо, а не само от руски купувачи) продажби в Несебър са 6410 за миналата година и трайно изпреварват дори тези в областния център Бургас - 5801 за същия период.


Редом с това обаче бургаските агенции отчитат растящ интерес и към градски имоти. Според брокерите, към града се ориентират купувачи, които търсят имот за целогодишно обитаване. Често това са хора в предпенсионна възраст, които планират да се оттеглят на място с топъл климат, удобства и ниски разходи за живот. Разполагат с 40-50 000 евро, достатъчни за двустайно жилище в добър квартал на Бургас. В близкия град Поморие вече дори се оформя малка руска колония.

В подобни граници се движат бюджетите на купувачите и във Варна, според варненска агенция за имоти. Докато курортите по Северното Черноморие рядко попадат в полезрението на рускоговорящите заради високите цени, Варна е сред любимите им дестинации. За 50-60 000 евро може да се купи хубаво тухлено жилище в добрите квартали на града и през последните години има стабилен пазар за такива имоти. Данните на регистър БУЛСТАТ, който регистрира сделките с чужденци – физически лица, показват, че през всяка от последните две години над 1000 руснаци са купували имоти във Варна, което е около 10% от продажбите в региона.

Цени и нагласи

Ако допреди година нагласата на рускоговорящите купувачи бе, че с бюджет от 25-30 000 евро ще намерят добър ваканционен апартамент по Черноморието, сега нещата са различни. Търсещите вече са по-информирани за цените, пазара и рисковете. Много от тях си дават сметка, че за споменатите по-горе бюджети не могат да очакват качество и близост до морето. Съответно парите, които са готови да платят, се изместват към 40-60 000 евро.

Според Никола Стоянов от BULGARIAN PROPERTIES това не означава, че сделки за по-евтини имоти няма. По-скоро пазарът се разрасна и започна да се сегментира, посочи той. Макар и силно ограничени, има и продажби на ваканционни апартаменти по над 100 000 евро.

Неговата прогноза е, че тази година, подобно на миналата, сделките с руски купувачи ще са с 10% нагоре. Влияние се очаква да окаже и кризата в Кипър, тъй като руските капитали ще се насочат към алтернативни дестинации.

Филип Березин от prian.ru обаче не вижда в това възможност за България. "В Кипър има несигурност и никой не знае какво ще се случи със страната и нейната икономика. Нормално е активността на купувачите да е по-ниска, но не очаквам прилив на интерес към други региони, включително към България", коментира той. От prian.ru по-скоро виждат вероятност за лек отлив на интерес от нашия пазар заради засилваща се конкуренция от страна на Италия и Испания. Там цените на имотите паднаха значително, коментират от портала.

Брокерите добавят в графата на конкурентите и съседна Гърция. Като цяло посредниците на пазара са предпазливи и очакванията са сделките и цените на ваканционните имоти да останат на нивата си от 2012 г.

Разгледайте всички наши имоти на морето за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване