Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Списание "A Place in the Sun": Стабилизиране на имотния пазар в България

2014-06-30   |  www.aplaceinthesun.com, 24.06.2014

Авторитетното британско списание за имоти „A Place in the Sun” публикува на сайта си статия за България, в която съобщава за стабилизиране на цените на пазара на имоти в България през първото тримесечие на 2014 година. Списанието се позовава на изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES на база на данните на НСИ, които отчитат първо реално годишно нарастване в размер на +1.79% на средните цени на жилищата в България през първото тримесечие на 2014 г.

Това число се отнася до цените на апартаментите в областните градове на България, а не към селските имоти, които не показват толкова добри резултати. Положителния тренд на имотния пазар е най-отчетлив в София, където цените на жилищата през изминалите месеци са отбелязали трети пореден реален годишен ръст в размер на +4.77%. „Сега тенденциите на имотния пазар са доста по-позитивни, отколкото са била през последните шест години, но пък са много смесени,” заяви Полина Стойкова, Изпълнителен директор и ръководител отдел "Анализи и прогнози" на BULGARIAN PROPERTIES.

„A Place in the Sun” пише, че имотите по българското Черноморие са изключително популярни сред руснаците и украинците, поради което цените на имотите в морските ни курорти са стабилни. Полина Стойкова съобщи, че 80% от клиентите на BULGARIAN PROPERTIES купили имот в Слънчев Бряг са руснаци, като в същото време по северното Черноморие има по-голямо разнообразие от националности. Що се отнася до нивата, на които се осъществяват продажби на масовия клас имоти, средната цена в Слънчев бряг за първото тримесечие на 2014 г. по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 560 евро на кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти е 32 100 евро. „Руснаците също харесват висок клас комплекси на първа линия, цените на които достигат 1100-1500 евро/кв.м.,” добави тя.

В статията списанието отбелязва, че ски имотите в България не се продават толкова добре като морските, макар че, изминалия зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. „Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далеч от този по време на бума и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното,” обяснява Стойкова. В Банско средната цена на имотите е 370 евро/кв.м., което представлява спад от 3% на годишна база. Средната продажна цена на имот в Банско е 22 500 Евро. Пободна е ситуацията и в Пампорово, като в Боровец сделки се сключват на нива средно около 630 евро/кв.м.

„A Place in the Sun” цитира Полина Стойкова, която съобщава, че пазарът на селски имоти се сви значително в края на 2013 г. и остана с наполовина по-малко реализирани продажби в първите месеци на 2014 г. спрямо миналата година. Средната цена на продадените селски имоти за първото тримесечие на 2014 г. е 16 560 евро. В района на Бургас и Варна средната цена на селски имот нараства до 30 000 евро, тъй като районите около тези градове са най-търсени. В по-малко търсените райони в северозападна България – Плевен, Враца, Видин, Монтана селски къщи се продават средно за 6 000 евро,” добави тя.

Търсите имот в София? Поверете търсенето на нас!

Вижте нашите имоти на морето

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване