Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Средната цена на продадените жилища в София е преминала границата от 800 евро/кв. м

2016-01-28   |  www.investor.bg, 27.01.2016

През четвъртото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София за първи път от 2011 г. насам е преминала границата от 800 евро/кв. м, според данни на консултантската компания Bulgarian Properties.

Жилищата в София през последните три месеца на годината са се продавали средно за 815 евро/кв. м при 794 евро/кв. м за третото тримесечие и 764 евро/кв. м за четвъртото тримесечие на 2014 г. Цените са се увеличили с 6% на годишна база и 2,6% спрямо предходното тримесечие. Очакванията на компанията са подемът в жилищния пазар в столицата да продължи и през 2016 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода октомври - декември е 75 280 евро.
Според консултантската компания 2015 г. е приключила със средна цена на продадените жилища в София от 790 евро/кв. м при 745 евро/кв. м за 2014 г. и ръст на цените от 6%. Средната обща покупна цена на жилищата в столицата през 2015 г. е 70 200 евро.

От данните още се вижда, че и офертните цени, и цените на база реално сключени сделки все повече се сближават, като разминаването вече е под 100 евро на кв. м - най-малката разлика от няколко години насам, отчита още компанията.

През 2015 г. жилищата в София са се оферирали средно на 880 евро на кв. м - с 2% по-скъпо, отколкото през 2014 г.

„2014 г. беше година на завръщането на купувачите, а 2015 г. от своя страна донесе отчетлив подем на имотния пазар в София. Не само, че купувачите се завърнаха още по-трайно и активно, но се завърна доверието към имотния пазар и към имотите като инвестиционен актив. Завърнаха се инвеститорите, заговорихме за доходности, нарасна интересът към покупка на имоти ново строителство. Така 2015 г. постави едно ново начало за имотния пазар в София“, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Полина Стойкова.

„Изключително висок интерес отчетохме към имоти ново строителство, като купувачите вече са много по-уверени в закупуването на жилища и „на зелено“. Често ставаме свидетели на висок процент реализация на площите в жилищни проекти дори преди започване на самото строителство“, допълва тя.

През последното тримесечие на 2015 г. изчисленията на компанията по данните на Агенцията по вписванията сочат, че продажбите в столицата са се повишили с 8% на годишна база. Като цяло за 2015 г. е измерено най-голямото годишно нарастване на продажбите в София през последните няколко години - близо 17%.

Параметри на закупените жилища

През изминалата година ясно се е очертало търсенето на по-големи жилища, отбелязват експертите. Много от купувачите са търсили тристайни апартаменти, но сделки най-често са сключвани с по-малки жилища.

Половината от всички закупени жилища в София през 2015 г. са двустайни апартаменти, а тристайните са около 35%. Голям интерес предизвикват и ателиетата, които стават все по-популярни за инвестиция с цел отдаване под наем. Те съставляват около 8% от продажбите в столицата през изминалата година.

Най-предпочитаната конструкция си остава тухлената, като повече от половината продажби са в такива сгради, а останалите - в панелни и ЕПК сгради. Най-предпочитаните етажи са от 3-ти до 5-ти.

Търсене по квартали

Южните квартали продължават да бъдат най-предпочитани за покупка, a средната цена на закупените жилища в тези райони през изминалата година е била около 830 евро/кв.м.

Друга популярна сред купувачите зона е районът на „Хладилника“ и Кръстова вада – по протежение на бул. „Черни връх“, около мол Paradise Center към околовръстния път. Този район става все по-привлекателен за купувачите заради наличието на удобства, търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша.

Кварталите "Студентски град" и „Витоша“ също са сред харесваните от купувачите, а наличието на ново строителство и добри цени на имотите (средно около 730 евро/кв. м) ги нарежда на челни позиции по закупени жилища през 2015 г.

„Лозенец“ и центърът продължават да са едни от най-търсените квартали и именно в тях имотите са се продавали най-скъпо през изминалата година – на цени средно около 1 100 – 1 200 евро/кв. м.

Различните части на „Младост“ също са сред най-търсените от купувачите. Най-евтино са се продавали жилищата в квартали като „Дружба“, „Левски“, „Сухата река“ – средно около 580 евро/кв. м.

Престой на имотите на пазара

Данните на консултантите сочат, че и през последното тримесечие на 2015 г. имотите в София са се продавали средно за 50 дни, какъвто е бил средният престой на пазара и през предходното тримесечие. Това показва, че за цялото второ полугодие на изминалата година се наблюдава значително ускоряване на срока на реализация, което значи, че имотите са по-ликвидни, а купувачите все по-бързо взимат решение за покупка.

Ето и как се изменя средният срок за реализацията на имот в София през изминалите години по данни на консултантската компания:

• 2015 г. – 63 дни
• 2014 г. – 104 дни
• 2013 г. – 97 дни
• 2012 г. – 121 дни

На базата на тези данни експертите правят извод, че срокът за продажба на имот в София през изминалата година се е скъсил с около месец и купувач вече се намира средно за 2 месеца. Трябва да се има предвид обаче, че за постигане на продажба в такъв срок от решаващо значение е цената на имота, която трябва да бъде пазарно определена.

Прогноза за 2016

Очакванията са подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените с около 7%.

Новото строителство ще остане предпочитано през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите, по-модерни и по-добре проектирани са, с по-качествени материали и на добри цени.

Строителните предприемачи навлязоха мащабно на пазара с нови проекти през 2015 г. и тази тенденция вече се усеща под формата на по-голямо предлагане. Именно новите проекти са факторът, който балансира пазара в София и спомага търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да заплатят.

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване