Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Средната цена на жилище в София мина 800 евро на кв.м за пръв път от 2011 г.

2016-01-29   |  Капитал Daily, бр.19, 28.01.16

През последното тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София за пръв път от 2011 г. е преминала 800 евро/кв.м, сочи анализ на агенция Bulgarian Properties. По техни данни жилищата в София през последните месеци на годината са се продавали средно за 815 евро/кв.м спрямо 764 евро/кв.м година по-рано, което е повишение от 6%.

Според доклада на агенцията средната обща покупна цена на жилищата в столицата през 2015 г. е 70 200 евро. От данните се вижда още, че и офертните цени, и цените на база реално сключени сделки все повече се сближават, а разминаването е под 100 евро на кв.м, което е най-малката разлика от години насам. През 2015 г. жилищата в София са се оферирали средно на 880 евро на кв.м, или с 2% по-скъпо, отколкото през 2014 г.

Търсенето

Половината от всички закупени жилища в София през 2015 г. са двустайни апартаменти, а тристайните са около 35%, посочват от агенцията. Голям интерес предизвикват и ателиетата, които стават все по-популярни за инвестиция с цел отдаване под наем и представляват около 8% от продажбите в столицата през изминалата година.

Сред най-предпочитаните от купувачите райони са южните квартали на столицата, a средната цена на закупените жилища през 2015 г. там е била около 830 евро/кв.м. Според агенцията популярни са и районите на "Хладилника" и "Кръстова вада" – по протежение на бул. "Черни връх", около мол Paradise Center и нагоре към околовръстния път. Тази локация става все по-привлекателна за купувачите заради наличието на търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша.

Сред предпочитаните от купувачите са и "Студентски град" и "Витоша" поради наличието на ново строителство и добри цени на имотите в тези квартали - средно около 730 евро/кв.м. "Лозенец" и центърът също продължават да са едни от най-търсените квартали и именно в тях през 2015 г. имотите са сe продавали най-скъпо – на цени около 1100 – 1200 евро/кв.м. Различните части на "Младост" също са сред търсените от купувачите. Най-евтино са се продавали жилищата в квартали като "Дружба", "Левски", "Сухата река" – средно около 580 евро/кв.м.

Престой на имотите на пазара

Според анализа на Bulgarian Properties през последното тримесечие на 2015 г. имотите в София са се продавали средно за 50 дни, подобен е бил престоят и през предходното тримесечие. Това показва, че за цялото второ полугодие на изминалата година има значително ускоряване на срока на реализация на имотите. За сравнение - през 2014 г. средният срок за реализацията на имот в София е бил 104 дни (около 3.5 месеца), а през 2013 г. - 97 дни (малко над 3 месеца).

Прогноза

"Очакванията ни са подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София с около 7%", посочва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Според нея във фокусът тази година ще бъде новото строителство, тъй като тези проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите.

"Именно новите проекти са факторът, който балансира пазара в София и спомага търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да заплатят", посочва Стойкова.

Вижте най-новите ни обяви от София

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване