Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Търсенето на жилищни имоти в големите градове леко се вдига

2015-10-27   |  Капитал Daily, бр.204, 27.10.2015

В периода юли - септември жилищният пазар в трите най-големи града след столицата се е стабилизирал, посочва в доклада си имотната агенция Bulgarian Properties. По данни на консултантите през последното тримесечие на 2015 г. към жилищата в Пловдив, Варна и Бургас е имало значителен интерес от местни купувачи и инвеститори.

"Като цяло можем да отбележим, че усещането е за трайно възстановяване в тези градове", обобщава данните за тримесечието Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията. "В допълнение, наемните пазари в тях се развиват много добре и дават допълнителен стимул за инвестиция в имот", посочва Стойкова.

Жилища под тепетата
Според Bulgarian Properties, вторият по големина град в страната, следва много близо тенденциите в столицата и през 2015 г. имотният пазар в града се радва на значителна активност както в жилищния, така и в други сегменти на пазара като офисния и индустриалния.

През третото тримесечие продажбите на жилища в Пловдив са нараснали с близо 5% на годишна база. Повишеното търсене и добрата среда са активизирали и строителният сектор и консултантите отчитат повишен брой на издадените разрешителни и на започнатите сгради в града.

По данни на Bulgarian Properties среднaта цена, на която се сключват сделки с жилища в Пловдив, е 570 евро на кв.м, а годишното нарастване, което консултантите отчитат, е около 4.5%.

Вижте нашите имоти в Пловдив

Лидер на Черноморието
Имотите в морската столица също са отбелязали силна година, макар че това не е ясно видимо от данните на официалната статистика, коментира Стойкова. Обемите продажби там спадат през последните месеци по данни на Агенцията по вписванията, но това се дължи отчасти и на ваканционния пазар, тъй като във Варна се вписват и сделки в курортите около града, уточняват от агенцията.

Според тях цените на имотите в морската столица бележат ръст от около 6% и това е единственият град, където имотите са на нива подобни на тези в столицата. По данни на Bulgarian Properties средната цена на сключените сделки през третото тримесечие във Варна е около 800 евро на кв.м. За сравнение - според имотната агенция през третото тримесечие на годината средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро на кв.м

Вижте нашите имоти във Варна

Бургаските имоти
Според консултантите през третото тримесечие обемите продажби на имоти в Бургас са нараснали с около 5% на годишна база, а средната цената на жилищата в града е около 600 евро на кв.м. "Забелязва се спад в новоиздадените разрешителни за строителство на жилищни сгради, но това се дължи основно на спада при ваканционните имоти през тази година", коментира Стойкова.

Вижте нашите имоти в Бургас

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване