Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените и сделките с имоти в София растат най-бързо

2015-09-03   |  Сега, бр.203, 03.09.2015

Сериозен ръст на броя на сделките и цените на имотите отбеляза столицата в края на първото полугодие, показват данните на брокерите у нас. С до 10% поскъпнаха жилищата в столицата, а сделките са се увеличили с около 50%.

Междувременно България изпревари повечето страни от региона и е в средата на класацията по ръст на цените на жилищата, сочат оповестени вчера данни на консултантската компания Knight Frank.

Въпреки слабия ръст от 2.2% на годишна база през първото тримесечие България заема 35-о място от 56 наблюдавани страни по увеличение на цените. Страната ни е пред Румъния, където цените на имотите растат с едва 0.2% за година, и Словакия, в която жилищата поскъпват с 0.8%. Цените на имотите в Гърция пък са паднали с 5.9% за година.

Лидер в класацията на Knight Frank по най-силен ръст на цените на жилищата е Хонконг с годишно повишение от 20.7% На второ място е Турция с годишен ръст от 18.5%. Третото място е за Естония с увеличение от 13.4%. На последно място на класацията е Дубай с годишен спад от 12.2%, следван от Украйна с понижение от 12%.

Според експерти обаче ръстът от 2.2% е сборен за страната, като в някои райони той е много по-голям. "София например е изключително динамичен пазар. Има голямо предлагане и голямо търсене", каза пред "Сега" Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти. По думите му ръстът на цените на имотите в столицата е между 5 и 10% за първото полугодие на годината в сравнение с 2014 г.

Според изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова сериозен ръст на цените на жилищата се наблюдава както в столицата, така и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. По данни на компанията през второто тримесечие на тази година средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за 1-вото тримесечие и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г.

Ръст в търсенето има и в селата около големите градове. Експертите обаче отчитат, че в малките градове у нас поскъпването на имотите е незабележимо. "В някои от тях дори има намаление на цената на жилищата", обясни Полина Стойкова.

От компаниите изтъкват, че освен в цените ръст има и в броя на направените сделки. Страхил Иванов обясни, че ръстът на сделките за първите 6 месеца на 2015 г. е 26% в сравнение с година по-рано. В София този ръст е 50% на годишна база, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

Вижте всички оферти от София

Условия за ипотечни кредити

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване