Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените в зимните курорти удариха дъното

2015-12-08   |  Монитор, 08.12.15

Малък апартамент от около 35 квадрата може да се купи в Пампорово за 12 140 лв., или около 14 средни работни заплати, научи „Монитор”. В Банско най-ниската оферта е от 8500 евро, или по-малко от 20 средни заплати за страната. В същото време ниските цени на ваканционните жилища в зимните курорти стимулира нарастването на броя на сделките.

„За разлика от другите ваканционни дестинации от началото на годината единствено в района на Банско и Разлог е отчетен ръст на сделките”, казва Добромир Ганев от „Форос”. „От началото на годината той е около 0,8%, но за последното тримесечие (на годишна база) е доста по-голям - около 7 на сто”, уточнява брокерът.

Според Полина Стойкова от Bulgarian properties с наближаването на активния зимен сезон постепенно се увеличава интересът към зимните курорти.

Най-голям е към Банско, след това са Пампорово и Боровец, обяснява тя. „Може да кажем, че цените и в трите курорта вече достигнаха дъното и от няколко месеца насам има леки положителни движения на цените. Българите се интересуват най-много от Пампорово и Боровец, а Банско е най-интернационалният курорт - там освен българи имаме продажби на англичани, украинци, граждани на Македония и от други страни”, добавя Стойкова.

Доста по-различна е конюнктурата на пазара на имоти по морето. Според Добромир Ганев спрямо миналата година през третото тримесечие в Несебър сделките са с 16% по-малко, в Поморие със 7%. Най-голям е сривът в Царево – цели 36%. За деветмесечието в Балчик броят на сделките е паднал с 2%, в Бяла - с 8%, в Каварна - с една десета, в Несебър и Царево - с по една пета, а Поморие - с 6%.

„Главна заслуга за спада имат руснаците. Има покупки от хора от други страни, но те не са тенденция. Руснаците също не са спрели да купуват, но са намалели с около 10-15%.

Към края на декември процентите може да станат и по-големи, защото е минал най-силният летен период. Проблемът на пазара е именно по-малкият брой руски купувачи на пазара и той е видим”, смята той.

По думите му има някакви шансове покрай санкциите на Москва срещу Турция през следващото лятото у нас да дойдат повече руски туристи, а това да раздвижи и имотния пазар по морето.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване