Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ценовата стабилизация на жилищата в България е факт

2012-11-06   |  Строителство имоти, 05.11.12

Цените на апартаментите в страната са претърпели изменения през всички изминали месеци на 2012 г. Ръстовете и спадовете обаче са били минимални, което затвърждава тенденцията на ценова стабилизация, започнала от втората половина на 2011 г. Това показва изследване за цените на жилищните имоти, направено от „Бългериан пропертис“ на база данни на Националния статистически институт (НСИ).

След отбелязаното първо нарастване от началото на кризата през месеците април-юни на 2012 г. през трето тримесечие на годината цените на апартаментите са се върнали към спад в размер на -0.46%. На годишна база цените на жилищата са се понижили номинално с -2.23% средно за страната. Реалният спад на средните цени на апартаментите след отчитане на инфлация от „Бългериан пропертис“ (измерена с ХИПЦ) е -1.69% спрямо предходното тримесечие и -5.07% на годишна база средно за страната.

В областните градове в България средната стойност на жилище през изминалото тримесечие е възлизала на 450 евро на кв. м, която е с около 3 евро по-ниска от предходното. По изчисления на експертите натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -37.87%. Натрупаният реален спад от началото на кризата е -43.83% средно за страната.

През периода юли-септември 2012 г. апартаментите в най-големите градове са се продавали в диапазона от 374 евро за кв. м до 740 евро за кв. м. Стойността на жилищата в София традиционно е била най-висока в страната - 740 евро за кв. м. Цените във Варна продължават да са най-близки до тези в столицата - 729 евро за кв. м, следвани от Пловдив - 478 евро за кв. м, Бургас - 580 евро за кв. м, Стара Загора - 460 евро за кв. м, Русе - 449 евро за кв. м, Велико Търново - 374 евро за кв. м.

В София през периода юли-септември на 2012 г. цените са спаднали номинално с -0.69% спрямо предходното тримесечие. На годишна база са се понижили с -0.63%. След отчитане на инфлацията се оказва, че стойностите на апартаментите в столицата са се понижили с -1.91% спрямо предходното тримесечие и с -3.52% в сравнение със същия период на миналата година. Натрупаният номинален спад на цените в столицата от началото на кризата е - 41.4%, а реалният е -47.03 процента.

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване