Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В Бургаско се строят най-много жилища, инвеститорите се събуждат и в София

2015-02-25   |  Mediapool, 24.02.2015

Инвеститорите се престрашават и започват нови проекти за жилищни сгради в София. С една четвърт се е увеличил броят на започнатите жилищни сгради, а на въведените в експлоатация е нараснал близо два пъти през 2014 г. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Това е естествен отговор от страна на строителния бранш на тенденцията на ограничено предлагане и ръст на търсенето на ново строителство в столицата, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан Пропертис".

По традиция най-много жилищни сгради в четирите големи области продължават да се строят във Варна и Бургас. Причината е в изграждането на ваканционни комплекси по черноморските курорти, където втори дом купуват предимно руснаци и украинци през последните години, а преди кризата - британци.

София

Броят на започнатите жилищни сгради в София е 185 през миналата година. Това е ръст от 25% спрямо 2013 г., което е най-голямо нарастване в четирите най-големи области.

Въведените в експлоатация жилищни сгради са 139 при 76 през 2013 г., сочат данните на НСИ.

За първи път от началото на кризата разгърнатата застроена площ (РЗП) на започнатото строителство в София през 2014 г. е по-голяма спрямо предходна година. През изминалата година са започнати сгради с обща площ от над 138 000 кв.м., което е почти 90% повече спрямо 2013 г.

"Този голям ръст на застроената площ показва, че за разлика от предходните години, когато е стартирало предимно строителство на къщи и малки сгради, през 2014 г. е нараснал броят на започнатите нови жилищни кооперации и блокове, което е още един индикатор, че пазарът се възстановява", коментира Полина Стойкова.

Пловдив

В Пловдивска област започнатите жилищни сгради също растат и през 2014 г. техният брой е 310. Това е с 12% повече спрямо предходната година. Разгърнатата застроена площ на сградите, чието строителство е започнало, нараства с над 73% на годишна база и достига до над 113 000 кв.м.

Макар и с по-малки темпове се е увеличил и обема на въведените в експлоатация нови жилищни сгради, като техният брой е достигнал 242 през миналата година при 215 през 2013 г.

Варна

Макар и минимално само с един процент, за първи път от 2010 г., има повишение в броя на започнатите сгради и във Варненска област. Техният брой достига 258 с разгърната застроена площ от над 185 000 кв.м. Това е с близо 11% повече спрямо РЗП на стартираното строителство през 2013 г.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради обаче намалява. През изминалата година са били завършени 394 обекта, докато година по-рано техният брой е бил 427.

Бургас

Бургас е първенец по брой на започнати жилищни сгради и въведени в експлоатация през 2014 г. , сочат данните на НСИ.

Новите обекти са 417, което е с малко над 14% повече от започнатите сгради през 2013 г. Разгърнатата застроена площ на тези сгради е близо 276 000 кв.м., което е с около 15.5% повече спрямо предходната година.

Увеличава се и броят на въведените в експлоатация нови жилищни сгради от 322 през 2013 г. на 375 през 2014 г., сочат данните на НСИ.

Разгледайте нашите имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване