Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на ваканционни имоти - апокалипсисът се отлага

2016-06-22   |  investor.bg

Най-песимистичните прогнози за срив на пазара на летни ваканционни имоти в България не се сбъднаха. Възстановяването на пазара обаче също няма да бъде лесно.

Интересът от страна на купувачи и от други националности, освен руснаци, както и на българи, все още не е достатъчно силен, че да промени структурата на пазара. На пазара освен това има сериозен запас от жилища, които са предназначени за рускоговорящи клиенти – основната група, която се оттегли заради изострянето на конфликта в Украйна, санкциите срещу Русия и срива на рублата.

Надеждите в момента са свързани с кризата в отношенията между Русия и Турция, заради която има вероятност за пренасочване на туристи и купувачи на ваканционни имоти. Другият вариант за инвеститорите е да намалят цените и да търсят други пазари за реализация на имотите.

Що се отнася до пазара на градски имоти във Варна, ситуацията там е коренно различна. Пазарът – и наемен, и покупко-продажбите, е изключително активен заради миграционните процеси, а сделките „на зелено“ са все повече, поради което е трудно да се проследи реалната ситуация на пазара само по данните на Агенцията по вписванията.

Апокалипсис не сега

След анексирането на полуостров Крим от Русия, задълбочаването на конфликта в Източна Украйна и активирането на санкциите срещу Русия последва икономическа криза, заради която рублата претърпя рязък спад срещу долара.

На този фон в България бяха завършени или стартираха проекти, насочени изцяло към руските купувачи. Голяма част от тях се оттеглиха от пазара заради финансови проблеми, а тези проекти няма как да се адаптират към изискванията на другите купувачи, коментира за Investor.bg Евгени Златев, регионален мениджър на консултантската компания Bulgarian Properties за Варна.

Руснаците, които се ориентират към покупка на имот в България, все по-често предпочитат градски жилища за постоянно живеене, а не имоти в отдалечени затворени комплекси без достъп до социален живот.

Все пак оттеглянето на руските купувачи от ваканционния сегмент не се случи в такива мащаби, в каквито се очакваше, посочва Златев. Освен това отливът е частично компенсиран от засиления интерес от страна на българи и купувачи от други националности – най-вече украинци и британци. Делът им обаче още не е достатъчен, за да настъпи обрат на пазара, допълни той.

Новите инвестиции се отлагат

Нови мащабни инвестиции по Северното Черноморие едва ли ще се появят през следващите години, тъй като обемите са свити, а търсенето e изключително взискателно по отношение на историята на инвеститора и качеството, смята Евгени Златев.

Във вече съществуващите селища и комплекси около Варна се отчитат почти само препродажби и в много малка степен директни продажби от инвеститор, казва той. Обяснението на този факт е съвсем просто - индивидуалният продавач може да си позволи да намали драстично цената на предлагания от него имот, докато при инвеститора нещата са доста по-сложни и комплексни.

„Отговорът на инвеститорите в тази ситуация, която неминуемо води до спад в цените, е промоционални цени на определен брой еденици в даден комплес, допълнително завършване на апартаменти и обзавеждане като бонус“, допълва Златев.

Добромир Ганев от агенция „Форос“ добави, че в Несебър и Поморие – едни от най-предпочитаните дестинации за покупка на ваканционни имоти, сделките отчитат спад от по 20% през първото тримесечие на годината.

Тъй като около 90% от руснаците купуват, след като са били на почивка у нас, както и 50-60% от британците, основният риск в случая идва от проблемите с обменния курс на рублата, смята той. Делът на руснаците, които тази година планират да не почиват, е висок, т.е. от това могат да пострадат сделките.

Пазарът на градски имоти подхранван от миграцията

Тенденциите на пазара на жилищни имоти във Варна не се отличават много от тези в София. Новото строителство силно нараства, а купувачите все по-често придобиват собственост в незавършени обекти. Това не се отразява в настоящите данни за сделките, а ще се види след минимум една година, когато обектите започват да се въвеждат в експлоатация, обясни Ганев.

Основният мотив за придобиване на собственост във Варна са отлаганите покупки през последните 7-8 години, допълни той. Хората са привлечени към пазара на имоти и заради по-изгодното предлагане на ипотечни жилищни кредити, допълва Златев.

Миграцията от съседните по-малки градове също подклажда активността.

Най-атрактивните райони за покупка са тези с развита инфраструктура и в близост до централните райони, университета, Морската градина и морето, коментира Добромир Ганев.

Според него цените варират от 600-650 евро за кв.м до над 1 000 евро за кв. м в зависимост от района, а за някои уникални проекти има предлагане на жилища и на цена от 2-3 хил. евро.

Данните на Bulgarian Properties показват, че около 80% от купувачите искат да купят жилище за собствени нужди, 12% - за децата си, и около 4% с инвестиционна цел и отдаване под наем. Статистиката сочи още, че над една трета от търсещите жилища - около 40%, в момента живеят под наем, 30% вече имат собствено жилище, но желаят да го сменят с друго – по-голямо или на друга локация. Около 15% от купувачите търсят къща или по-големи апартаменти.

Променят се и бюджетите на купувачите, отчита агенцията. Докато по време на кризата и годините след нея се търсеха имоти до 50 хил. евро и по-рядко до 70 хил. евро, то в момента се наблюдава траен интерес при сделките до 100 хил. и над 150 хил. евро.

Ганев посочи, че купувачите с цел инвестиция обикновено избират жилище с 1 спалня, защото по-лесно се отдават под наем, макар че не липсват и инвеститори в по-големи жилища.

Що се отнася до наемния пазар, заради студентите и миграцията към Варна той е изключително активен. Проблемът е, че трудно се намира качествено жилище, коментира Ганев. Не може да се каже, че търсенето надвишава предлагането, но има нужда от повече качествени имоти на пазара, които да отговорят на изискванията на наемателите.

На 23 юни 2016 г. от 10 ч. в хотел "Графит" във Варна ще се проведе дискусия на тема „Инвестиции във ваканционни имоти“. Дискусията е организирана от портала за имоти imoti.net. По време на дискусията ще се обсъди пазарът на ваканционни имоти в региона и ситуацията през първото полугодие, инфраструктурата и развитието на региона, както и нелоялната конкуренция в бранша с недвижими имоти и начините за нейното преодоляване.

Вижте нашите оферти от морските курорти

Вижте оферти от Северното ни Черноморие

Вижте нашите оферти ново строителство във Варна



  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване