Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Възстановяване на имотния пазар в България

2014-08-29   |  DarikFinance.bg, 28.08.2014

Дълго след като се срина под натиска на глобалната криза в сектора на недвижимите имоти и след като цените паднаха с 30% под нивата им от 2008 г., жилищният пазар в България започва да се възстановява, пише The New York Times.

Данните от Националния статистически институт показват поскъпване на жилищата с 1.79% през първото тримесечие на 2014 г. в сравнение с предходната година, а през второто тримесечие ръстът на цените достигна 2%, коментира Полина Стойкова, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

В най-големите градове в страната, като столицата София и Пловдив, има най-голямо покачване на цените на жилищата, отчита тя.

Около 10 на сто от купувачите на българския пазар на имоти са чужденци, посочва Станислав Петров, мениджър продажби в "Селект".

Според него чуждестранните купувачи, повечето от които търсят ваканционни апартаменти или къщи, са склонни да инвестират край брега на Черно море и по-специално в градовете Варна и Бургас, следвани от ски курорти, като Пампорово и Боровец. Третата предпочитана дестинация е София, където и цените са по-високи.

Средната цена на жилищата в София през първото тримесечие на тази година достигна 753 евро за квадратен метър, докато във Варна беше 699 евро.

Чуждестранните купувачи търсят имоти на първа линия край плажа, които поради ограниченията за строеж са по-редки и по-скъпи.

Британските купувачи, които дадоха гориво за балона на цените в имотния сектор в България през 2000-2008 г., до голяма степен бяха заменени от руснаци, но сега, според Стойкова, се завръщат на българския пазар.

Руснаците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи на жилища в България, но към тях се присъединяват инвеститори от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Украйна, Скандинавските страни, САЩ, Канада, Австралия и Южна Африка.

През последните две години в България се наблюдава и нарастващ интерес от страна на купувачите от Близкия изток, от страни като Ливан, Обединените арабски емирства, Сирия и Пакистан. Повечето купувачи плащат в брой, отчита Петров.

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване