Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Възстановяване на жилищния сегмент в София и Варна

2014-09-24   |  www.fakti.bg, 23.09.2014

Въпросът, който си задаваха всички участници на пазара на недвижими имоти след началото на кризата, е кога ще започне възстановяването на пазара, и в частност на жилищния сегмент. След като няколко години анализатори прогнозираха, че дъното е достигнато, а обезценяването продължаваше, след като няколко години се прогнозираше, че стойността на квадратен метър жилищна площ няма да пада, дойде времето, когато започна да се отчита лек ръст в цената.

Обезценяването засегна двата най-развити пазара – София и Варна. Средно с 42% спадна цената на апартаментите в столицата. В морския град този процент е 35%. Именно в тези два града към днешна дата се наблюдава възстановяване, посочват от консултантската компания BULGARIAN PROPERTIES. През август цените на жилищата отчитат ръст от над 1%. За сравнение, месец по-рано поскъпването е било в рамките на 0.95%. По-бързо обаче се възстановява пазарът по морето. Във Варна ръстът на месечна база е 1.5%.

Дали заради липсата на наплив от руснаци през това лято, или заради свръхпредлането, цените на ваканционните имоти по морето продължават да падат. В най-известният курорт – Слънчев бряг, се отчита спад през август в рамките на 1.2%, а на годишна база той е 4.4%. За сравнение, през най-добрите години на пазара цените са били със 37% по-високи.

Вижте най-новите ни оферти в София

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване