Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Възстановява се пазарът на ваканционни имоти у нас

2016-05-03   |  dnes.bg

Пазарът на ваканционни имоти в България започва да се възстановява, подкрепен от възстановяването на жилищния пазар в големите градове, пише в свой анализ консултантската компания Bulgarian Properties.

Разликата този път обаче е, че пазарът не разчита на една-единствена група купувачи, както беше преди кризата от 2008 - 2009 г. – британците, и след това – руснаците. Цените освен това са на добри нива, които насърчават активността, а и има достатъчно разнообразие от имоти за всякакви бюджети.

Агенцията отчита нарастващ интерес на българските купувачи към имоти и в зимните, и в летните курорти. Същевременно само за първото тримесечие компанията е обслужила купувачи от над 15 националности, което прави картината на пазара изключително динамична.

Очакванията са летният сезон да е силен за пазара заради доброто предлагане, качественото ново строителство, наследено от бума на покупките от руснаци, и имоти на вторичен пазар на атрактивни цени, коментира изпълнителният директор на агенцията Полина Стойкова.

Ваканционният пазар в зимните курорти

Началото на годината е било силно за пазара на имоти в Банско. Градчето е привлякло купувачи от 12 националности, включващи както съседни страни, така и купувачи от далечни дестинации като Канада и Нова Зеландия, отчитат от компанията.

Купувачите от Великобритания са относително по-многобройни от останалите, но Банско привлича купувачи от толкова много страни, че определено можем да кажем, че това е най-интернационалният ни курорт към момента, коментира Полина Стойкова.

Наблюдава се и засилване на интереса на българските купувачи на имоти към Банско. Топ дестинация за българите обаче си остава Боровец, където родните купувачи са 90 на сто от всички.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е 385 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 25 хил. евро, сочат данните на агенцията. Цените в най-големия ни зимен курорт бележат ръст спрямо средната цена за 2015 г. с около 5%.

Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за първото тримесечие на база реални сделки е 585 евро/кв.м. За първи път от доста време цената спада под 600 евро/кв.м и това отчасти обяснява засилването на интереса. Към момента предлагането е добро, а интерес освен към топ комплексите в Боровец има и към имоти в съседните села. В Пампорово средната цена за първото тримесечие е 400 евро/кв.м, но при доста слаб интерес.

Пазарът на ваканционни имоти в морските курорти

Руските купувачи все още не са се завърнали на Черноморието, но активността им се компенсира донякъде от българи и чужденци от други националности. На фона на почти нулевия интерес към Слънчев бряг в началото на 2015 г. през тази година през зимата агенцията отчита активност на българи, както и на чужденци от разнообразни националности - испанци, италианци, сърби, украинци, британци.

Руснаците, които проявяват интерес, се насочват предимно към по-евтини имоти, а решенията за покупка са отложени във времето, посочват от компанията.

Средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг през първите месеци на годината, е 520 евро/кв.м. – спад от нивата около 600 евро/кв.м, на които се бяха задържали цените през 2015 г., отчита агенцията. Общата покупна цена на апартаментите в курорта през изминалите месеци е около 27 700 евро, като се забелязва свиване на бюджетите от нивата около 35 хил. евро.

Отчита се засилване на интереса към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол. Те се оформят като предпочитани дестинации за хората, които търсят ваканционни имоти от по-висок клас.

Ваканционни имоти в чужбина

Не липсва интерес и на български купувачи към покупка на ваканционен имот извън България. Най-предпочитаната дестинация е Гърция. Търсенето се концентрира в района на Халкидики и други райони на Северна Гърция, които са близо до България.

Кризата през миналата година беше охладила интереса, тъй като купувачите изчакваха да видят с колко ще спаднат цените, посочват от агенцията. Данните на гръцката централна банка сочат, че цените на имотите са се понижили с 8% през 2015 г., което подкрепя и интереса към покупка в южната ни съседка. "От няколко седмици виждаме отчетлив ръст на запитванията, започват пътуванията до Гърция за почивка и огледи на имоти и сезонът постепенно набира скорост”, посочва Стойкова.

Други популярни, но по-скъпи дестинации за българите, са Испания, както и Италия и Франция.

Вижте нашите оферти ново строителство в цялата страна


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване