Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

ТВ Европа: За първи път от седем години насам цените на имотите тръгнаха нагоре

2015-01-26   |  www.tvevropa.com, 25.01.2015

Пазарът на имоти излезе от кризата. За първи път от 2008 години насам цените тръгват нагоре, макар и плавно, това показаха данните на Националния статистически институт (НСИ). В челната тройка са големите градове – София, Пловдив, Стара Загора и Бургас. Варна все още изостава от тенденциите в страната.

"Цените на имотите средно са нараснали с 0,5% в областните градове. Това нарастване идва след 5-6 години на спад, и това е първи път, когато годишните цени бележат ръст, което е много добър сигнал, че пазара се възстановява от кризата", коментира изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES в интервю за Телевизия Европа относно цените на имотите през 2014 г. на база данните от НСИ, които бяха публикувани миналата седмица.

"Основните двигатели на развитието на пазара са големите градове. На първо място е София, където пазара е най-голям, и продажбите на имоти нараснаха значително миналата година. По данни на НСИ, цените в София бележат ръст от 3% през 2014 година", коментира Полина Стойкова.

Не толкова оптимистично стоят нещата в зимните ни курорти. Там спадът продължава и вече могат да се купят напълно обзаведени апартаменти в Пампорово, Банско или Боровец на цени от 250 Евро за кв.м.

"Имотите в зимните курорти са най-купувани от българи. Това е тенденция, която започна от 2013 година и продължи през 2014 година, и сега виждаме значително раздвижваме. В момента сделките в Пампорово и Боровец се сключват от българи. В Банско 50% от купувачите са българи", казва Стойкова.

Брокери не очакват драстичен ръст на цените през следващите месеци. Очакванията са за ръст от 5%, като имотния пазар ще следва икономическите процеси в страната, тоест сделките ще са предимно в големите градове и резултат от вътрешната миграция.

Прочетете пълния ни анализ по данните на НСИ:
Цените на имотите в София с ръст от 3% през 2014 г.

Гледайте видеото:



Вижте нашите ТОП имоти в София


  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване