Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата в София са поевтинели с над 40% спрямо 2008 г.

2011-12-22   |  Капитал Daily, бр.39, 22.12.11, със съкращения

Офертните цени на апартаментите в София са спаднали с над 40% в сравнение с пика през 2008 г., пише в анализ на Bulgarian Properties. За страната спадът в цените е между 5 и 10%, твърдят брокери. Най-драстично е поевтиняването през 2011 г. на жилищата в Банско – 25%. За сметка на ценовия спад в страната броят на сделките е нараснал с почти 30%, показват данни на Агенцията по вписванията.

Какви са средните цени в София

През януари средната офертна цена на кв.м жилище в столицата е била 930 евро, а през ноември тя вече е 863 евро, отчитат от Bulgarian Properties. Средните цени, на които се сключват сделки с апартаменти в София, са между 700 и 750 евро на кв.м – почти без изменение спрямо третото тримесечие на годината, посочи оперативният директор на агенцията Полина Стойкова. Тя твърди, че от няколко месеца най-много се купуват апартаменти до 50 000 евро. "За периода от началото на октомври 2011 до момента средната цена на сключените сделки с апартаменти в София e 44 600 евро, докато за същия период на миналата година средната цена е била 104 000 евро поради засилена по това време активност във високия ценови сегмент", допълни Стойкова.

Срив в цените в Банско

От Bulgarian Properties отчитат, че от пика през 2008 г. ваканционните жилища в Банско са поевтинели с 55 на сто. Само за тази година спадът в цените е 25%. "Това се дължи на факта, че през предните 2 години цените запазиха относителна стабилност, но тъй като търсенето не се възстанови, много от продавачите на имоти в Банско са принудени да намаляват цените драстично с цел бърза продажба", коментира Стойкова. В ски курорта сделки се сключват най-често при нива от 500 евро на кв.м, и то за обзаведени жилища, твърдят брокери. По техни думи ценовата ножица при жилищата в Банско е много голяма. Най-евтини са апартаментите в покрайнините с цена от 350 евро на кв.м, а в затворените комплекси тя достига до 1200 евро на кв.м.

И в Слънчев бряг

Между 45 и 50% от стойността си са загубили ваканционните имоти в района на кк Слънчев бряг спрямо пика от 2008 г. Средната офертна цена за курорта е 750 евро на кв.м, но сделки се сключват на 515 евро на кв.м. И през тази година, както и през изминалата, основните купувачи на ваканционни имоти в страната са руснаците. Те обаче търсят предимно евтини жилища с цени до 40 000 евро. Ограниченият им бюджет е основната причина, поради която се сключват сделки за имоти по Южното Черноморие – там жилищата са повече и са по-евтини.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване