Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата в София носят пет пъти повече доходност от депозитите

2015-12-03   |  www.mediapool.bg, 02.12.2015

Жилищата в София са донесли на собствениците си средна доходност от отдаването им под наем от 5.4% през тази година, докато депозит в банката – около 1%. Това показват изчисленията на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, обявени в сряда.

През изминалата година недвижимите имоти и особено тези в София заеха мястото на едни от най-сигурните активи за средносрочно и дългосрочно вложение, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

BULGARIAN PROPERTIES отчита ръст на цените на жилищата в столицата от около 6% през тази година и на сделките с 30% спрямо 2014 г. Все по-голям дял сред купувачите в София са и инвеститорите, които освен от перспективата за вложение и нарастване на стойността на инвестицията, се интересуват и от доходността от отдаване на имота под наем, посочи Полина Стойкова.

Месечните наемни цени на двустайните жилища в София варират между 300 и 550 евро, при тристайните - между 400 и 800 евро, а многостайните - около 900 евро на месец.

Имотите в южните квартали с най-висока доходност

Жилищата в южните квартали в район "Витоша", различни части на "Младост" и "Манастирски ливади", както и престижните квартали в полите на Витоша, носят най-висока доходност на собствениците им – над 6% годишно, сочат изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES.

Нива на доходност от над 5% могат да се постигнат в квартали като "Лозенец", който традиционно генерира изключително високо търсене за жилищни площи, а също и "Хиподрума", "Бели брези" и района около Медицинска академия. Те се радват на висок интерес от страна на наематели поради близостта им до голям брой транспортни връзки и вече утвърдилия се район с голям брой офис сгради по бул. "България".

Имотите в кв. "Стрелбище", освен с добра транспортна уреденост, са и в близост и до Южния парк, което ги прави търсени от голям брой наематели и също постигнат доходност от над 5% годишно, посочват от агенцията.

Новото строителство – с доходност над средната

През изминаващата година се очерта и една интересна тенденция. Поради нарасналия интерес и по-голямото търсене от една страна, и недостатъчното предлагане на качествено ново строителство от друга, стана ясна нуждата от качествено ново строителство, което да задоволи наличното търсене.

Анализите на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че инвестиция в ново строителство би генерирала по-висока от средната доходност – между 6 и 6.5% в зависимост от типа апартамент.

Това може да се обясни с факта, че имотите в тези нови сгради все още се предлагат на изгодни цени, макар и вече да се наблюдава тенденция към повишение. От друга страна, тези имоти са проектирани по съвременни изисквания, предлагат удобства на своите обитатели като гаражи, наличие на по-голяма сигурност, вътрешните разпределенията на жилищата в тях са по-функционални и всичко това води до предпочитането им от страна на наемателите, и постигнати по-високи наемни нива, обясняват от агенцията.

Забележка: Анализът на "Бългериан пропертис" показва доходността на имоти, ако бъдат купени в настоящия момент. Подбрани са актуални оферти за продажба на апартаменти в София, които могат да бъдат отдавани под наем. Анализът е направен на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли тези апартаменти да бъдат отдавани, като е съпоставен потенциалният доход от наем с общите разходи за покупката им - офертна цена, всички допълнителни разходи за покупката, ремонт и обзавеждане, когато това е необходимо.

Вижте актуалните ни обяви от София

Вижте имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване