Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Стефан Консулов, Регионален мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Велико Търново, в интервю за радио "Фокус"

2014-06-30   |  Фокус радио, 29.06.2014

Стефан Консулов, Регионален мениджър в офис Велико Търново на BULGARIAN PROPERTIES, даде интервю за радио "Фокус".

Великотърновският регион винаги се е славил с добър пазар на имоти. От началото на годината до момента не се наблюдава някаква съществена промяна в цените на имотите. Очаква ли се да има някаква промяна в пазарните стоиности на жилищата през лятото? Чужденци или българи са по-честите купувачи на имоти в областта и на какво се дължи това? Наблюдава ли се увеличен интерес и към селските имоти в последната година. Кой най-често си купува къщи в малките населени места?

Водещ: Отчита ли се някакъв ръст или спад в покупко-продажбата на имоти във Великотърновска област?
Стефан Консулов: Нашите клиенти са предимно чужденци – руски, британски граждани, също от почти цяла Европа. Това, което наблюдаваме през последните месеци, може би от началото на годината е леко изчакване на руските клиенти. Отдавам го на събитията в Украйна. Към този момент руските граждани изпращат единствено запитвания и не прибягват все още към покупка. Друго интересно нещо е, че се наблюдава по-осезаемо връщане на английските клиенти. Те не са спирали да купуват и през годините на кризата, но напоследък техният интерес е по-осезаем.

Водещ: Къде най-често се купуват имоти в града или в по-малките населени места?
Стефан Консулов: Купува се навсякъде. В града интересът е предимно от българи, които правят инвестиции за собствено жилище. Има хора, които мислят за бъдещето, към момента работят в чужбина, но си купуват имот в града. В малките населени места, купувачите са предимно чужденци, както казах вече руски и британски граждани, най-често. Все пак природата около Велико Търново е главният фактор за това. Влияние оказва и самият град като културен център и интересно място за пребиваване.

Водещ: Има ли някакви обособени зони в града, който представляват по-сериозен интерес за купувачите на имоти?
Стефан Консулов: Разбира се, най-голям е интересът към центъра на града и там цените са най-високи. Също голям брой сделки има в кварталите, които имат подходяща инфраструктура, всички комуникации и съответно новото строителство е насочено към тях.

Водещ: Има ли някаква промяна в цените през летния сезон?
Стефан Консулов: Не се наблюдава някаква промяна към момента. Няма и фактори, които да влияят върху цените във възходяща посока. Разбира се, всяко сваляне на цената на даден имот улеснява неговата продажба и води до по-лесното намиране на клиенти.

Водещ: Какви имоти най-често се търсят във Велико Търново?
Стефан Консулов: Предимно апартаменти. Тенеденцията се запазва устойчива през последните години. Търси се най-често апартамент с една спалня, с големина около 50-60 кв. м. Това е най-търсеното жилище в града.

Водещ: Чужденците интересуват ли се от състоянието на имота, който купуват?
Стефан Консулов: При тях има всякакви варианти. При тях покупките варират от имоти, които се нуждаят от цялостен ремонт до абсолютно готови за живеене къщи, дори с мебели. Но тези готови къщи, които са на пазара се продават отново предимно от чужденци, те са т.нар. ресели. Продават се най-често от бритаски граждани, които са купували през годините назад и сега продават напълно готови имоти, в които можеш да се нанесеш в деня на сделката. При много от тези къщи се срещат добри предложения. Често те се продават на цена, която е много по–ниска от истинската себестойност на имота. Те се купуват най-често от руснаци.

Водещ: Кои са малките населени места във Великотърновския регион, в които най-често се извършват сделки с имоти?
Стефан Консулов: Ако трябва да споменавам имена на населени места те са наистина много като се погледне картата на региона. Региона Габрово, Дряново, Трявна е наситен с наистина много села и във всяко едно от тях има интерес. Както казах природата около Велико Търново оказва сериозно влияние на сделките. От началото на годината не се наблюдава някаква промяна в крайния брой на сключените сделки, в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи и на изчакването на руските граждани. Както вече споменах има леко увеличение на английските клиенти, но крайният брой на сделките е може би същият.
Руските граждани купуват предимно имоти по морското крайбрежие. Там има наистина много силно руско присъствие. Има цели села и комплекси, в които живеят основно руснаци. Тези, които търсят имоти във вътрешността на страната са тук за постоянно пребиваване. Знаете, че на морето е хубаво, но лятото, зимата не е чак толкова красиво. Хората, които си купуват имоти по крайбрежието ги използват предимно през лятото, докато във вътрешността на страната, те са предимно природолюбители и използват имота целогодишно.

Водещ: Има ли интерес към наемането на имоти във Велико Търново?
Стефан Консулов: Да интерес има, най-вече към напълно обзаведени жилища, предимно ново строителство, които са с всички удобства. Наблюдава се интерес както от млади български семейства, така и от чужденци, хора, които работят тук или просто искат да пробват как е животът във Велико Търново преди да пристъпят към покупка. Определено интересът към наемане на апартаменти е голям. Трудно се намират свободни качествени имоти в града. В момента, в който излязат на пазара, те се отдават. Няма тенденция за промяна на наемите в града, дори напротив, те държат едно стабилно и добро ниво. Наемодателите са сравнително доволни от прихода, който получават. За размера на града и предлагането и търсенето, цените на наемите са над средните за страната.


Вижте нашите имоти в района на Велико Търново


Вижте Офис Велико Търново на картата

  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване